HomeΕΛΛΑΔΑΓιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα την αύξηση κατώτατου μισθού -Τι είπε για εκλογές και Ανδρουλάκη

Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα την αύξηση κατώτατου μισθού -Τι είπε για εκλογές και Ανδρουλάκη

Τι είπε για την πανδημία, τα μέτρα στήριξης και την Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ατζέντα αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε ένα από τα πεδία στα οποία δέχεται πίεση η κυβέρνηση, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Το κύμα ανατιμήσεων πιέζει τα εισοδήματα, ειδικά των πιο ευάλωτων, και αποτελεί το πιο κρίσιμο και πιεστικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για αποκλιμάκωση της πανδημίας, η ακρίβεια θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δύο μήνες νωρίτερα η 2η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει 2 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή τον Μάιο και όπως σημείωσε «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022». Δεν είναι τυχαία η αναφορά πως «αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό».

Απάντηση Μητσοτάκη στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης απαντά στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό, ενώ μαζί με το πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια «για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά», η κυβέρνηση δημιουργεί το πλαίσιο διαχείρισης της πίεσης από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι επιπλέον μειώσεις φόρων διότι όπως είπε «η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (..) μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας».
«Στοπ» στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Κι επειδή, ανακοινώσεις όπως η πρόωρη αύξηση του κατώτατου μισθού… μυρίζουν εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης με την τελευταία του αποστροφή, όπως και στη συνέχεια της συνέντευξης, επιχείρησε για άλλη μια φορά να κλείσει το σενάριο αυτό. Βέβαια, το 2022 είναι σε κάθε περίπτωση προεκλογική χρονιά και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα συντηρείται, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη διατυπώσει αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός φρόντισε όμως να κάψει άμεσα και σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως για μια κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Στο ερώτημα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση ήταν άμεση: «το αποκλείω πλήρως», συμπληρώνοντας ότι «μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή». Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση