HomeHL-WorldΒουλγαρία: Διαδηλωτές κατά των μέτρων επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή

Βουλγαρία: Διαδηλωτές κατά των μέτρων επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή

Ενεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαδηλωτές κατά των εμβολίων προσπάθησαν να εισβάλουν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο στη Σόφια την Τετάρτη και ενεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια μιας μαζικής συγκέντρωσης κατά των υγειονομικών μέτρων.

Η ένταση αυξήθηκε μια ώρα, αφότου περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, απαιτώντας την άρση της υποχρεωτικότητας του υγειονομικού πάσο που, όπως είπαν, καταπατούσε τα δικαιώματά τους και ήταν ένα μέσο εξαναγκασμού του κόσμου να εμβολιαστεί.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έφτασαν με λεωφορεία στη συγκέντρωση, απώθησαν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο και έφτασαν στις μπροστινές πόρτες του κτιρίου.

Αφού δεν μπόρεσαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές κάλεσαν τους βουλευτές να βγουν έξω για να τους αντιμετωπίσουν. Αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σύντομων συγκρούσεων.

Κουνώντας εθνικές σημαίες και σημαίες του υπερεθνικιστικού κόμματος Αναγέννηση, που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές φώναξαν «Ελευθερία» και «Μαφία» και καταδίκασαν όλα τα μέτρα κατά του ιού.

«Δεν εγκρίνω τα πράσινα πιστοποιητικά. Δεν εγκρίνω το ότι σταματούν τα παιδιά μας από το να παρακολουθήσουν μαθήματα. Δεν βλέπω τη λογική αυτών των πραγμάτων», είπε ο 39χρονος μηχανικός Asparuh Mitov στο Reuters, κατά την έναρξη της διαδήλωσης.

Οι Βούλγαροι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να επιδεικνύουν υγειονομικό πάσο, που δίνεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει ή που έχουν βγει αρνητικά στον ιό, για να μπουν σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια.

Η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλγαρία, κατέγραψε υψηλά ημερήσια κρούσματα ρεκόρ την Τετάρτη, που τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Ο Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς στη βαλκανική χώρα, δήλωσε στο κανάλι BTV ότι λυπάται που δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές, αλλά και ότι θα είναι έτοιμος να το κάνει την Παρασκευή, όταν θα τελειώσει η καραντίνα του. Ο Πέτκοφ, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και οι ανώτεροι υπουργοί μπήκαν σε καραντίνα, αφού ένας συμμετέχων σε μια συνάντηση ασφαλείας τη Δευτέρα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το υγειονομικό πάσο δεν θα αρθεί.

«Αυτή τη στιγμή, όταν τα κρούσματα αυξάνονται και κατανοώντας τη σχέση μεταξύ του αριθμού των εμβολιασμένων ατόμων και του πάσο υγείας, το τελευταίο δεν μπορεί να αρθεί», είπε ο Πέτκοφ.

eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση