HomeΕΛΛΑΔΑΔωρεάν PCR με τη συμβολή του στρατού ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Δωρεάν PCR με τη συμβολή του στρατού ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Για να μην επαναληφθούν οι εικόνες ταλαιπωρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι εικόνες ταλαιπωρίας, με πολίτες να σχηματίζουν ουρές πολλών μέτρων για να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε όχι μόνο ότι θα αυξηθούν τα σημεία testing αλλά και ότι θα γίνονται δωρεάν PCR test!

Στις ήδη υπάρχουσες δομές του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ θα προστεθούν, με τη συμβολή του στρατού, άλλα 50 σημεία και θα φτάσουν τα 100. Εκεί, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν PCR test δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα (13.01.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας και Άμυνας, αποφασίστηκε ο στρατός να συμβάλλει στη διενέργεια δωρεάν PCR test στον πληθυσμό της χώρας.

Επιστράτευση γιατρών και στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, που ξεκίνησε χθες στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), να επεκταθεί και στην Αττική. Όπως τόνισε, έχει ήδη ζητήσει από τους ΥΠΕάρχες του λεκανοπεδίου να καταγράψουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους.

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, θα εξαρτηθεί ωστόσο, όπως πρόσθεσε και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη, υπάρχει συζήτηση το υγειονομικό προσωπικό από τις μικρές ιδιωτικές κλινικές, να μετακινηθεί στο ΕΣΥ, ώστε να αξιοποιηθεί για το άνοιγμα επιπλέον 150 απλών κλινών Covid στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι μισές νοσηλείες είναι Δέλτα

Μιλώντας για την πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε πως η ιδιαιτερότητα της μετάλλαξης Όμικρον, που προκαλεί ολιγοήμερες νοσηλείες, θα συμβάλλει σύντομα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, η οποία αναμένεται να συμβεί μετά τις 20 – 25 Ιανουαρίου, οπότε τα εξιτήρια θα συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του ΕΣΥ.

Σήμερα ο παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης, μειώθηκε στο κάτω του 20% «και μπορεί να φτάσει και στο σημείο εξαφάνισης», είπε. Ωστόσο, ακόμη αυτό το 15-20% των μολύνσεων πιέζει το σύστημα Υγείας, καθώς δίνει περίπου τις μισές εισαγωγές και νοσηλείες που γίνονται σήμερα στα νοσοκομεία.

Λήξη καραντίνας στις 5 μέρες

Ερωτώμενος για τη μείωση της απομόνωσης στις 5 ημέρες από τις 10, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αυτό αφορά μόνο ανθρώπους που δεν έχουν πλέον συμπτώματα ή ήταν από την αρχή ασυμπτωματικοί. Η οδηγία των επιστημόνων που στηρίχθηκε όπως είπε και στις οδηγίες του CDC είναι η απομόνωση των ανθρώπων που έχουν συμπτώματα να συνεχίζεται έως τις 10, ή ακόμη και 14 μέρες, αναλόγως το στέλεχος από το οποίο έχουν προσβληθεί.

«Αν εκτιμηθεί με επιστημονικά στοιχεία και από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι αυτή η οδηγία θα πρέπει να τροποποιηθεί, τότε προφανέστατα η ίδια η Επιτροπή θα το επανεξετάσει», σημείωσε.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι τρις εμβολιασμένοι μετά τη νόσηση

Ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε και το θέμα της χρήσης των πιστοποιητικών όσων έχουν νοσήσει πρόσφατα με Covid και είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις που νόσησαν στη συνέχεια, μετά το πέρας 14 ημερών από την διάγνωση (διάστημα κατά το οποίο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους καθώς θα είναι απενεργοποιημένο) θα μπορούν να χρησιμοποιούν και πάλι το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

«Το πιστοποιητικό τους θα ισχύει κανονικά μετά τη λήξη του διαστήματος της απομόνωσης», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νόσησαν, αυτοί «θα λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης μετά από 14 ημέρες και μετά την παρέλευση τριμήνου, θα κάνουν και την τρίτη δόση», είπε.

Παίδων Πεντέλης: «Η μετατροπή σε εμβολιαστικό κέντρο είναι προσωρινή»

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του να μετατραπεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μία προσωρινή απόφαση.

Το νοσοκομείο, όπως είπε, εφημέρευε μέχρι σήμερα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μαζί με κάποιο άλλο νοσοκομείο Παίδων. Προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές σε 13 έως τις 13 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των μικρών παιδιών, αποφασίστηκε να εξαιρεθεί το νοσοκομείο από τις εφημερίες για περίπου 35 ημέρες.

«Η εξαίρεση του Παίδων Πεντέλης από τις εφημερίες δεν είναι μόνιμη απόφαση, αλλά αφορά μόνο από 8 έως 10 εφημερίες συνολικά. Δηλαδή, θα βγει από τις εφημερίες για 4 έως το πολύ 6 εβδομάδες. Δηλαδή σε 30 έως 40 ημέρες το πολύ θα επανέλθει στις εφημερίες», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης των εργαζομένων για 24ωρη απεργία, καθώς υπήρχε κίνδυνος ταλαιπωρίας των γονιών και των παιδιών που είχαν κλείσει σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό.

Newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση