HomeHL-9Σε «κώμα» το Νοσοκομείο Χανίων – Τεράστια πίεση σε όλες τις κλινικές

Σε «κώμα» το Νοσοκομείο Χανίων – Τεράστια πίεση σε όλες τις κλινικές

Ποσοστά πληρότητας πάνω από 90%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος» κυρίως από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους μέχρι και σήμερα.

Οι νοσηλείες σε όλες τις μονάδες covid19 (δύο μονάδες, ένα παιδιατρικό τμήμα αλλά και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) βρίσκονται σε οριακό σημείο ενώ και οι άλλες κλινικές του νοσοκομείου «ασφυκτιούν» από την υπερβολικά μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Κλινικές covid19

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία μόνο δύο κρεβάτια είναι κενά ενώ έγινε προσθήκη επιπλέον κλινών στις δύο κλινικές κορωνοϊού- από τις 72 αυξήθηκαν στις 75.

Συγκεκριμένα τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Κλινική covid 1: 37 πλήρεις κλίνες στις 37

Κλινική covid 2: 35 πλήρεις κλίνες στις 37

Παιδιατρική κλινική covid: 3 πλήρεις κλίνες στις 8

ΜΕΘ: 8 πλήρεις κλίνες στις 12 (Μόλις χτες αποσωληνώθηκε ασθενής και μεταφέρθηκε στην απλή κλινική για να συνεχίσει τη νοσηλεία του)

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι μόνο το 24ώρο της 8ης Ιανουαρίου καταγράφηκαν δεκατρείς εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ενώ σε τακτική βάση γίνονται μεταφορές ασθενών προς την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.

«Τα Χανιά είναι έκτος νομός στην Ελλάδα σε νοσηλείες ανά 100.000 κατοίκους ενώ, εδώ και καιρό, ήταν ψηλά σε αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, συνεπώς αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες του νοσοκομείου», επισημαίνει στο cretapost ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.

Πίεση σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου

Ωστόσο «το ανησυχητικό είναι ότι βρίσκονται ψηλά οι νοσηλείες σε όλες τις κλινικές με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη η πίεση στις νοσηλείες» εξηγεί ο κ. Μπέας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα σε κλινικές έχει ως εξής:

Παθολογική: 94%

Καρδιολογική: 104%

Ορθοπεδική: 65%

Β’ Χειρουργική: 114%

Ανάλογα υψηλά ποσοστά καταγράφονται σε όλες τις κλινικές στο Νοσοκομείο Χανίων καταδεικνύοντας πως το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως «ανάρρωση» αφού η πίεση που έχει δεχτεί και εξακολουθεί να δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια είναι τεράστια.

Το θετικό πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μπέα, είναι πως «προς το παρόν δεν χρειάστηκε να γίνει διακομιδή ασθενούς covid σε άλλο νοσοκομείο της Κρήτης» ενώ για το εάν και πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της πίεσης στο νοσοκομείο επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να περιμένουμε περίπου μία εβδομάδα ακόμη καθώς οι μεταδόσεις covid19 από τις συνάξεις της εορταστικής περιόδου θα φανούν στις 19 – 20 Ιανουαρίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το υγειονομικό προσωπικό υπερβάλλει ευατόν για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου. Καθημερινά δίνουν τη δική τους «μάχη» για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση