HomeHL-9Παγώνουν οι έρευνες στην Κρήτη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων

Παγώνουν οι έρευνες στην Κρήτη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγώνει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, η κοινοπραξία Total Energies – ExxonMobil – ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Total Energies που είναι και operator της κοινοπραξίας, στην οποία παραχωρήθηκαν με νόμο του 2019 οι δύο θαλάσσιες περιοχές, στο ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) που απέστειλε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων  (ΕΔΕΥ) γνωστοποιεί ότι δεν θα διενεργήσει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση της γεωλογικής δομής του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση καθώς έσκασε λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αρης Στεφάτος ερωτηθείς τότε για τις προθέσεις της κοινοπραξίας, είχε σημειώσει πως οι εταιρείες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρείες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο τις παραχωρήσεις.

«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ ζητώντας του να σχολιάσει την πληροφορία πως η κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες το 2022, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση.

Την πληροφόρηση κλήθηκαν, από «ΤΑ ΝΕΑ να σχολιάσουν και πηγές της Total Energies στην Ελλάδα. Κύκλοι της επιβεβαίωσαν την υποβολή του work plan στην ΕΔΕΥ, ωστόσο παρέπεμψαν την εφημερίδα προς σχολιασμό στην ΕΔΕΥ. Παρόμοια απάντηση έδωσαν και στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» αν προτίθενται να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι προσφυγές

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, τρεις οικολογικές εταιρείες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγές της ΕΔΕΥ εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την απόρριψη των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων.

Πηγές της Total Energies υπογράμμισαν στα «ΝΕΑ» ότι πρόκειται για μία δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό Δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι και οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν ανοικτό το ραντάρ τους για το θέμα.

Πάντως, την ίδια στιγμή που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο.

Το ίδιο και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

eastmed

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση