HomeHL-HealthΜάσκα N95: Πότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ξανά

Μάσκα N95: Πότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ξανά

Το μάξιμουμ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μάσκα είναι 5 φορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ειδικοί παγκοσμίως προτείνουν τη χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας N95 ή FFP2 καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Μπορούν όμως αυτές οι μάσκες να χρησιμοποιηθούν πάνω από μία φορά; Κάποιοι επιστήμονες απαντούν ναι, αλλά με κάποιους περιορισμούς, καθώς πρέπει να τηρούνται όλες οι δικλείδες ασφαλείας.

Όσα ξέρουμε για την χρήση των μασκών N95

Οι μάσκες υψηλής προστασίας, όπως και οι απλές χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται μία φορά. Το να την χρησιμοποιήσετε εκ νέου δεν είναι το ιδανικό, ούτε το προτεινόμενο από τον κατασκευαστή. Στις οδηγίες χρήσης τονίζεται ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται για 8 ώρες ή μέχρι να την αισθανθείτε υγρή.

Όπως αναφέρει η Miami Herald ένας τρόπος είναι να αποθηκευτούν οι N95 σε μια χάρτινη σακούλα για 24-48 ώρες μέχρι την επόμενη χρήση.

“Η ανησυχία όταν φοράς μια μάσκα σε εξωτερικό χώρο είναι ότι συγκεντρώνει σταγονίδια ακόμα και του κορονοϊού στην επιφάνεια, αλλά αν την αποθηκεύσεις σε μια σακούλα σε ξηρό περιβάλλον, τότε την απολυμαίνεις κατά κάποιο τρόπο” δήλωσε ο Dr. Joe Gastaldo, που είναι επιδημιολόγος στο OhioHealth.

Η Dr. Jessica Shepherd, από το VeryWell Health, εξήγησε ότι μια σακούλα δεν προσφέρει απολύμανση στην μάσκα αλλά περισσότερο αποτρέπει την μόλυνση του ανθρώπου όταν βρίσκεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

“Για μια μάσκα N95, προτείνουμε να γίνεται αλλαγή κάθε ημέρα. Αλλά μπορείς να τις εναλλάσσεις” σημειώνει η Dr. Sabrina Assoumou, επιδημιολόγος στο Boston Medical Center.

“Αν για παράδειγμα έχεις 3 μάσκες, μπορείς να τις αριθμήσεις και να τις φοράς ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα” πρόσθεσε.

Και ο Dr. Jeremy Biggs, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα προτείνει την εναλλαγή μεταξύ των μασκών N95, αφήνοντάς διαστήματα μίας ημέρας πριν την χρήση εκ νέου.

Φυσικά τονίζει ότι δεν πλένονται.

Πότε πρέπει να πετάξετε την N95

Οι μάσκες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Πρέπει να την πετάξετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η αποτελεσματικότητά τους φθίνει.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, κάθε φορά που μια μάσκα αποθηκεύεται για να επαναχρησιμοποιηθεί γίνεται πιο “αδύναμη”, χαλαρώνουν τα λαστιχάκια και συνολικά δεν μπορεί να προσφέρει στο άτομο την προστασία που υπόσχεται. Οι οδηγίες του CDC για την χρήση των μασκών για παραπάνω από μία φορά αναφέρονται σε περιόδους κρίσης ή έλλειψης προμηθειών.

Το μάξιμουμ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μάσκα είναι 5 φορές. Οι ειδικοί που μίλησαν στο USA Today τόνισαν ότι πρέπει να παρατηρούμε κάποια σημάδια στις μάσκες ώστε να ξέρουμε πότε ήρθε η ώρα να τις πετάξουμε όπως αλλαγή στο χρώμα, αν τα λαστιχάκια έχουν χαλαρώσει ή αν υπάρχει φθορά.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση