HomeΕΛΛΑΔΑΤο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο «φρενάρει» τη χαλάρωση των μέτρων

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο «φρενάρει» τη χαλάρωση των μέτρων

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο δύσκολος Ιανουάριος, οι πολλές νέες μολύνσεις και το… λάθος μήνυμα. Ικανοποίηση από τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παράταση για μία ακόμα εβδομάδα (και βλέπουμε), μέχρι τις 23 Ιανουαρίου των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα για την παρεμπόδιση εξάπλωσης της μετάλλαξης «όμικρον», αναμένεται να ανακοινώσει -εκτός απροόπτου- σήμερα η Κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που θα συνεδριάσει για την αξιολόγηση των παρόντων δεδομένων.

Με αυτή την πρόταση τουλάχιστον θα παραστεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, όπως -σύμφωνα με πληροφορίες- συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και επιστημόνων.

 Η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης απόφασης ειδικά τούτη τη χρονική στιγμή υπογραμμίστηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες και παρά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει εσχάτως σχετικά με την πιθανή επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς και της αύξησης των φιλάθλων στα γήπεδα.
Την ώρα που άνοιξαν -με τους όποιους ενδοιασμούς- τα σχολεία (στην ομαλή λειτουργία τους ρίχνεται όλο το βάρος) και ενώ οι επόμενες μέρες αναμένονται δύσκολες όσον αφορά τις νέες πολλές μολύνσεις, τυχόν απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων θα αποτελούσε ένα εντελώς λάθος μήνυμα, συμφωνούν Κυβέρνηση και επιστήμονες και μεταφέρουν παραπέρα χρονικά τις όποιες σχετικές αποφάσεις.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χαλάρωση και κυρίως να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημειακών παρεμβάσεων. «Πάντα οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται πολύ σοβαρά από την κυβέρνηση», τόνισε.

Απλές κλίνες νοσηλείας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «όμικρον» παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι εξακολουθεί ένα σημαντικό ποσοστό των νοσηλειών να σχετίζεται με μολύνσεις της μετάλλαξης «δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί και την πίεση στις Μ.Ε.Θ. Ενώ δηλαδή, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% «όμικρον» και 20% «δέλτα», οι νοσηλείες είναι 50% «όμικρον» και 50% «δέλτα».

«Φαίνεται έτσι ότι η «δέλτα» υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες. Με αυτά τα δεδομένα μονόδρομο φαίνεται να αποτελεί η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα το ωράριο λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης μέχρι τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση των ορθίων και της μουσικής, η παρουσία έως έξι ατόμων ανά τραπέζι, η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας στους εργαζομένους στα εν λόγω καταστήματα και το πλαφόν του 10% (με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα) στις εξέδρες των γηπέδων.

Από την άλλη πλευρά, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, που οδήγησε -όπως λένε- στην ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μέσα από τους ελέγχους αυτούς τις δύο πρώτες μέρες εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «οδήγησε στην απομόνωσή τους και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, υπεραμύνονται της απόδοσης των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολείων, στην προσπάθεια για προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και του περιορισμού της διασποράς του ιού σε αυτήν. Το επόμενο διάστημα πάντως θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και θα διαφανεί η ορθότητα του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση