HomeHL-9Πολυτεχνείο Κρήτης: Η πρόγνωση για τα κρούσματα τις επόμενες 5-7 μέρες – διάγραμμα

Πολυτεχνείο Κρήτης: Η πρόγνωση για τα κρούσματα τις επόμενες 5-7 μέρες – διάγραμμα

Μειώνεται ο ρυθμός αύξησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενθαρρυντική μείωση παρουσιάζει ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Γιώργου Ατσαλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται ο ρυθμός διπλασιασμού της εξέλιξης των κρουσμάτων με βάση κάθε πόσες μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα.

diagramma

Η μπλε διακεκομμένη καμπύλη δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά θα διπλασιαζόταν κάθε 2 ημέρες. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 3 ημέρες. Η κίτρινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά θα διπλασιάζονται κάθε 4 ημέρες και η πράσινη συνεχόμενη γραμμή δείχνει τα πραγματικά κρούσματα, όπως τα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Ο ρυθμός διπλασιασμού της εξέλιξης των κρουσμάτων

Από τη μέχρι τώρα πορεία της πράσινης συνεχούς καμπύλης συμπεραίνεται ότι αρχικά τα κρούσματα διπλασιαζόταν σε λιγότερο από δύο ημέρες σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις άλλες χώρες. Την 27/12/21 τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε μια ημέρα από 4.036 στα 9.284. Την 28/12 και πάλι υπερδιπλασιάστηκαν σε μια ημέρα (από 9.284 στα 21.567).

Όπως εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης στην έκθεση, για να επέλθει ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε 2 ή 3 ημέρες όπως έγινε και στις άλλες χώρες, θα πρέπει η πράσινη συνεχή καμπύλη να κινηθεί ανάμεσα στην μπλε και κόκκινη διακεκομμένη καμπύλη.

Την 1/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην μπλε διακεκομμένη καμπύλη που έχει ρυθμό διπλασιασμού 2 (κάθε 2 ημέρες). Την 2/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην κόκκινη διακεκομμένη καμπύλη με ρυθμό διπλασιασμού κάθε 3 ημέρες.

«Μετά την 5η Ιανουαρίου ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έγινε πάνω από 3 ημέρες και μετά την 7η Ιανουαρίου πάνω από 4 τέσσερις μέρες. Αυτό με την επιφύλαξη ότι δεν πραγματοποιείται ο ίδιος αριθμός τεστ κάθε ημέρα, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς υποδηλώνει τη μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων», σχολιάζει.

Η πρόγνωση των κρουσμάτων για τις επόμενες 5-7 μέρες

Τα κρούσματα των επόμενων 5-7 ημερών θα είναι σημαντικά για την εκτίμηση της κορύφωσης του παρόντος πανδημικού κύματος.

Αν και σήμερα 11 Ιανουαρίου αναμένονται πολύ υψηλά κρούσματα λόγω της υποχρεωτικής υποβολής τεστ στους μαθητές για να προσέλθουν στα σχολεία, ο εγκαίρως εντοπισμός και η απομόνωση των κρουσμάτων αποτρέπει σημαντικά την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

«Ιδανικό θα ήταν τα κρούσματα να βρίσκονται κάτω από την κίτρινη διακεκομμένη γραμμή ώστε να διπλασιάζονται κάθε 4ή και περισσότερες μέρες. Το ύψος των ημερησίων κρουσμάτων δεν πρέπει να μας ανησυχεί πλέον. Παρόλο που βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σημαντικός δείκτης που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στις επόμενες ημέρες, είναι οι ημέρες που διαρκεί η νοσηλεία και τι ποσοστό θα νοσήσει βαριά και πόσοι από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τις βαριές νοσηλείες από την «Ομικρον»

Όσον αφορά τη θνησιμότητα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εξαρτάται από τις βαριές νοσηλείες, όπου υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για αρκετά μικρότερα επίπεδα σε σχέση με τη «Δέλτα». Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω δεδομένα στη χώρα μας για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» διαδίδεται σε όλο τον κόσμο με πολύ υψηλό ρυθμό καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δυο έως τρείς μέρες στις χώρες που εμφανίζεται (περίπου 115 χώρες).

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα ακριβή κρούσματα της «Όμικρον» κατά ημέρα και αυτό δυσκολεύει τις προβλέψεις. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποθέτουν ότι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επί πλέον κρουσμάτων μετά την 26/12/2021 (4.036) θα μπορούσαν να προέρχονται από την «Όμικρον» λόγω της μεγάλης ταχύτητας αύξησής τους.

 

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση