HomeΚΡΗΤΗΑποφασίζουν – ξεαποφασίζουν μέσα σε λίγες ώρες – Στον αέρα η φιλοξενία των προσφύγων

Αποφασίζουν – ξεαποφασίζουν μέσα σε λίγες ώρες – Στον αέρα η φιλοξενία των προσφύγων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα σε λίγες ώρες αποφασίζουν και μετά ανακαλούν την απόφαση για την φιλοξενία των προσφύγων στα Χανιά.

4 μήνες έχουν περάσει απ’ όταν σημειώθηκε το ναυάγιο των 140 προσφύγων από τη Συρία δυτικά της Κρήτης, και ο τόπος που θα φιλοξενηθούν παραμένει στον… αέρα.

Το εντελώς παράλογο είναι ότι ο εισαγγελέας εφετών το πρωί της Τετάρτης εξέδωσε εντολή προσωρινής στέγασης των προσφύγων στο πρώην ΘΨΧΠ Χανίων και την ίδια μέρα ανακάλεσε την απόφαση.

Το θέμα βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά από έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας που έστειλε στο cretapost ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Σύμφωνα με το έγγραφο:

Θεωρώντας ότι η κοινωνία των Χανίων έχει δικαίωμα να μάθει πώς αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους 140 Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκαταλειμμένοι στα Χανιά εδώ και 4 μήνες, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αναγκάζεται σήμερα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2014, να δώσει στη δημοσιότητα τo από 30 Ιουλίου 2014 υπ’αριθ. πρωτ. 14517 έγγραφο του Διευθυντή της Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» (7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης), το οποίο απεύθυνε στον κ. Βουλγαράκη αφού πληροφορήθηκε ότι, με απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών Χανίων, είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των προσφύγων, με την προσωρινή τους διαμονή ολίγων ημερών στα κτίρια του πρώην Θ.Ψ.Π. Χανίων.

Το κείμενο του προαναφερόμενου εγγράφου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της απόφασης του Εισαγγελέα, έχει ως εξής:

Θέμα: «Περί ασφαλούς λειτουργίας κτιρίων του Θ.Ψ.Π. Χανίων»

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον κο Διοικητή του Γ.Ν.Χ. σχετικά με τη παραχώρηση κτιρίου στο πρώην Θεραπευτήριο προκειμένου να στεγαστούν μετανάστες, σας γνωρίζω τα παρακάτω:

1. Όλα τα κτίρια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και μία δεκαετία περίπου. Ως εκ τούτου όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των κτιρίων και κυρίως οι κεντρικές παροχές (επειδή κανένα κτίριο δεν λειτουργεί ανεξάρτητα), δηλαδή κεντρική παροχή ρεύματος, παροχή νερού, εσωτερικές αποχετεύσεις , εξωτερικές αποχετεύσεις, εσωτερικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κεντρική αποχέτευση, χρειάζονται αντικαταστάσεις.

Πρέπει να γίνουν επισκευές και αντικαταστάσεις στα είδη υγιεινής, λόγω μακροχρόνιας αδράνειας στη χρήση τους. Για να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν εξωτερικά εξειδικευμένα συνεργεία και υλικά, και βεβαίως δεν επαρκεί ένας όροφος κτιρίου για να στεγάσει 140 ανθρώπους.

2. Όλοι σχεδόν οι χώροι είναι γεμάτοι με χρεωμένα υλικά και θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ασφαλείς χώρους.

Όλοι οι χώροι δεν έχουν καθαριστεί εσωτερικά εδώ και μια δεκαετία, οπότε δεν μπορούν να διαβιώσουν άνθρωποι και παιδιά χωρίς γενικό καθαρισμό και απολυμάνσεις.

3. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχή συντήρηση πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω φόρτου εργασίας.

4. Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι αυτό της ασφάλειας των κτιρίων. Κανένα κτίριο δεν διαθέτει αυτόματα συστήματα πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης (όταν διέμεναν ασθενείς υπήρχε 24ωρη βάρδια προσωπικού), τα οποία είναι απόλυτα αναγκαία τη στιγμή που θα στεγαστεί μεγάλος αριθμός ατόμων συμπεριλαμβανομένων ανήλικων.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει εγκατάσταση συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας προκειμένου να προστατευτούν, αν γίνει η μεταφορά, οι μετανάστες, διότι το κτίριο μετατρέπεται αυτόματα σε ξενώνα και όχι βέβαια νομότυπα επειδή όλα τα κτίρια είναι αυθαίρετα.

Η Υπηρεσία μας πάνω στο θέμα ασφάλειας δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση