HomeHL-TOPΕυγένιος, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ευγένιος, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Πανηγυρικά ήχησαν οι καμπάνες του Αγίου Μηνά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο – μέχρι σήμερα – Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία έλαβε χώρα σήμερα στο Φανάρι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) εξελέγη με επτά ψήφους έναντι πέντε που έλαβε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.κ. Ευγένιος είχε εκλεγεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, ως ένας από τους τρεις ιεράρχες υποψήφιους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο της Κρήτης.

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εγκαθίδρυση του νέου Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Με την αναγγελία της ανακοίνωσης για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού σήμαιναν πανηγυρικά επί τουλάχιστον είκοσι λεπτά μεταφέροντας τη χαρμόσυνη είδηση σε όλη την πόλη.

Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ευγενίου

«Ο Άγιος Θεός θέλησε μεταξύ των Αξίων συναδέλφων μου να καταστώ ο πρώτος διάκονος. Να διακονήσω την ενότητα του όμορφου και ευλογημένου λαού μας. Επικαλούμαι την ευχή και την πρεσβεία του Αγίου Αποστόλου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου Κρήτης και βεβαίως του Αποστόλου των Εθνών, Αγίου Παύλου. Δοξάζω τον Θεό. Ευχαριστώ την Παναγία Μεσοπαντήτισσα, την Παναγία του Χάνδακα. Ευχαριστώ τον γέροντά μου Μακαριστό Ιεράρχα Νεκτάριο αλλά και τον δικό του γέροντα που μου χάρισε το όνομά μου. Ελπίζω να φανώ άξιος διάδοχος του Μακαριστού Τιμοθέου.»

Η διαδικασία μέχρι την ενθρόνιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ευγένιος αναχώρησε ήδη με προορισμό αρχικά την Αθήνα και τελικό σταθμό το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα θα δώσει το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να δώσει το Μεγάλο Μήνυμα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

o-proedros-tis-ped-kritis-g-kourakis-me-ton-neo-archiepiskopo-kritis-sto-aerodromio-irakliou-1

Έπειτα πρόκειται να επιστρέψει στην Κρήτη. Μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα του διορισμού του ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να μεταβεί ξανά στην Αθήνα όπου στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα δώσει την κανονική διαβεβαίωση αποδοχής του νέου του αξιώματος.

Έπειτα θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνισή του ως νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά ενώ, σύμφωνα με τον Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ένα από τα πρώτα του καθήκοντα ως νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι και η πλήρωση της χηρεύουσας – πλέον – θέσης στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

iereis iereis_aerodromio

Φωτογραφίες από την αναχώρηση του κ. Ευγενίου από το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Η ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος.

Ευγένιος – Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου

eugenios

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Εὐγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» καΙ Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος».Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής.

Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010. Από τον Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση