HomeHL-TOPΧαλάζι «ράβδισε» τις ελιές στην Κρήτη – Τα 3 βήματα μέχρι την αποζημίωση

Χαλάζι «ράβδισε» τις ελιές στην Κρήτη – Τα 3 βήματα μέχρι την αποζημίωση

Καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Κρήτη το περασμένο Σάββατο.

«Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τα Χανιά και κατέληξε μέχρι τη Σητεία πλήττοντας πολλές καλλιέργειες κατά τόπους σε όλο το νησί με τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να βρίσκονται νότια και κεντρικά» τονίζει στο cretapost ο πρόεδρος στην «Αγροτική Πρόοδο» Μύρων Χιλετζάκης.

Στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου σημαντική ζημιά υπέστησαν χωριά στα νότια του νομού όπως η Έμπαρος, η Μάρθα, η Βιάννος, τα Αμυρά, ο Χόντρος στο Δήμο Βιάννου, στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων το Μεσοχωριό αλλά και περιοχές περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από τις Αρχάνες αλλά και στην επαρχία Μονοφατσίου ο οικισμός Βοριάς.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις πρώτες δειγματοληπτικές αυτοψίες που έχουν διενεργήσει κλιμάκια του ΕΛΓΑ ενώ η καταγραφή συνεχίζεται κανονικά τόσο στο νομό Ηρακλείου όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Όπως ανέφερε στο cretapost o Μύρων Χιλετζάκης «το φαινόμενο είναι ακόμη προς εξέλιξη, υπάρχουν ελιές που είναι χτυπημένες αλλά βρίσκονται ακόμη πάνω στο ελαιόδεντρο και τις επόμενες ημέρες θα πέσουν κάτω. Η καταγραφή των ζημιών θα διαρκέσει μέρες έως ότου ολοκληρωθεί».

Τα τρία βήματα για την καταγραφή των ζημιών

Εφεξής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αφότου ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών έχει ως εξής:

Αρχικά θα γίνει αναγγελία από τους δήμους ώστε οι παραγωγοί – με χρονικό περιθώριο δέκα εργάσιμων ημερών – να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν στο αρμόδιο γραφείο του εκάστοτε δήμου.

Έπειτα πρόκειται να ανοίξει το σύστημα του ΕΛΓΑ για τις δηλώσεις των ζημιών και τέλος οι εκτιμητές μεταβαίνουν επί τόπου στις ελαιοκαλλιέργειες ώστε επίσημα πλέον να εκτιμήθεί και να καταγραφεί η ζημιά του κάθε παραγωγού.

Σημειώνεται τέλος ότι η διαδικασία της αποζημίωσης είναι μία γραφειοκρατική διαδικασία η οποία ενδέχεται να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι ακόμη και έναν χρόνο έως ότου οι παραγωγοί λάβουν τα χρήματα για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες.

Δείτε φωτογραφίες από το χαλάζι που έπεσε το Σάββατο αλλά και από την αυτοψία:

xalazi_aytopsia xalazi_aytopsia3 xalazi11 xalazi12 xalazi_aytopsia2

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση