HomeΕΛΛΑΔΑΟι ανεμβολίαστοι ξανά στο κυβερνητικό στόχαστρο

Οι ανεμβολίαστοι ξανά στο κυβερνητικό στόχαστρο

Νέα μέτρα στο τραπέζι υπό το φόβο της μετάλλαξης «Ομικρον» καθώς οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες σχετικά με την έξαρση της μεταδοτικότητας. Το τριπλό στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου. Επιχείρηση θωράκισης ΕΣΥ και δημοσίου τομέα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα επόμενα βήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και εν προκειμένω της μετάλλαξης «όμικρον» σχεδιάζουν στην κυβέρνηση, που επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι… μισογεμάτο.

Να αισιοδοξούν δηλαδή ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών, σύντομα η πανδημία θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη και η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα πιο κοντά παρά ποτέ.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πάντως θα πρέπει να κερδηθεί ένα τριπλό δύσκολο στοίχημα: α) να αντέξει το σύστημα υγείας τη νέα πίεση που αρχίζει να υφίσταται ιδίως σε σχέση με τον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, β) να αποδώσει το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς εξάπλωση του ιού στην σχολική κοινότητα και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, και γ) να μην προκύψει και κυριαρχήσει κάποια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα.

Ιδιαίτερα δύσκολες θεωρούνται οι επόμενες 2-3 εβδομάδες σχετικά με την έξαρση της μεταδοτικότητας της «όμικρον», χρονική περίοδος που είναι βέβαιο ότι οι νέες μολύνσεις θα είναι πάρα πολλές (αφού θα καταμετρηθούν και οι συνέπειες των γιορτινών συναθροίσεων, αλλά και η υγειονομική εικόνα των μαθητών), ωστόσο στη συνέχεια, όπως εκτίμησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η κατάσταση θα βελτιωθεί με ταχείς ρυθμούς.

Και μπορεί «για την ώρα», όπως είπε η ίδια, να «προχωρούμε με τα ισχύοντα μέτρα, προτρέποντας όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο», ωστόσο αναπόφευκτα και υπό τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει και να βάλει σε νέα δοκιμασία την κοινωνία, στο τραπέζι υπάρχει μια δέσμη νέων μέτρων, έτοιμων προς εφαρμογή, εφόσον κριθεί αναγκαίο, κυρίως για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

«Αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας είναι η πιο ευάλωτη, κάτι που επισημαίνουν οι ειδικοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Τέτοιου είδους μέτρα, λοιπόν, πράγματι συζητούνται», αναγνώρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας (στον ΣΚΑΪ).

Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό παραμένει το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες -πλην των άνω των 60 που ήδη εφαρμόζεται, με τη σκυτάλη να αναμένεται να πάρουν οι πολίτες άνω των 50 ή των 55 ετών.

Η σχετική σκέψη υπάρχει, απόφαση όμως ακόμα όχι. Θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του εμβολιασμού των 60+, αλλά και την ευρύτερη πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και δη της ενισχυτικής δόσης.

Θέμα χρόνου, εξάλλου, είναι η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Απόφαση που εμμέσως ωθεί στην πραγματοποίηση της ενισχυτικής τρίτης (ή δεύτερης στην περίπτωση του J&J) δόσης.

Παράλληλα, εξετάζεται η απαγόρευση της πρόσβασης, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι σήμερα μπορούν να καθίσουν εκεί, με αρνητικό rapid test.

Αλλά και στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περαιτέρω μείωση του αριθμού των πελατών, με μεγαλύτερες αποστάσεις και αυστηρή τήρηση των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε (στο Open) πως στο τραπέζι παραμένουν «από καιρό» νέοι περιορισμοί στην εστίαση. «Ίσως τα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα θα αρχίσουν να επιδίδονται από το υπουργείο Υγείας και τα φύλλα επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου μέχρι την Τετάρτη να βρίσκονται στις θέσεις τους. Στόχος να καλυφθούν, όσο γίνεται, τα αρκετά κενά του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού.

Αλλά και ευρύτερα, η αύξηση των αναρρωτικών αδειών των εργαζόμενων του δημοσίου τομέα έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία (Μεταφορών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και Προστασίας του Πολίτη για τα σώματα ασφαλείας) που εκπονούν ειδικό σχέδιο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ακόμα και με λιγότερο προσωπικό. Θεωρείται πολύ πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση