HomeHL1-EconomyΦυσικό αέριο: Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα επιδότησης

Φυσικό αέριο: Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα επιδότησης

Τα ποσά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλάζει το «τοπίο» στην ενέργεια μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του, παρουσίασε τα νέα μέτρα στήριξης που θα είναι ύψους σχεδόν 400 εκατ. για τον Ιανουάριο, ενώ αμέσως μετά έγινε η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πέρα από την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε εκτενώς στις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, τόσο σε ό,τι αφορά τους οικιακούς καταναλωτές όσο και τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα Εμπορικά και Βιομηχανικά.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τα μέτρα στήριξης είναι δύο:

Η επιδότηση από το κράτος που θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική Mwh (μεγαβατώρα) για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το μέτρο αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Φυσικό αέριο: Η επιδότηση για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνέχεια παρουσίασε την επιδότηση στο φυσικό αέριο για τα μη οικιακά τιμολόγια.

Όπως είπε, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκατ. ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση