HomeΕΛΛΑΔΑΣυναγερμός για την νέα πίεση στο σύστημα υγείας

Συναγερμός για την νέα πίεση στο σύστημα υγείας

Προβληματίζει η έκρηξη στις νέες εισαγωγές ασθενών covid 19 στα νοσοκομεία και η καραντίνα των υγειονομικών. Επιστρατεύονται ιδιώτες ιατροί. Προσδοκία για ταχεία αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τη μετάλλαξη «όμικρον» να είναι ενθαρρυντικές όσον αφορά την μικρή ένταση της νόσησης στην πλειοψηφία των ασθενών, ωστόσο ο τεράστιος αριθμός νέων καθημερινών μολύνσεων αναπόφευκτα έχει αρχίσει να επιβαρύνει εκ νέου το πολύπαθο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι «σκληροί δείκτες» προς ώρας αφορούν στην πλειοψηφία τους ασθενείς με παραλλαγή «δέλτα», όμως τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται μια νέα έξαρση της πίεσης στο ΕΣΥ, με δύο παραμέτρους να προβληματίζουν Κυβέρνηση και επιστήμονες: από τη μία ο αριθμός των νέων εισαγωγών που έχει πάρει την ανιούσα (593 χθες, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς) και από την άλλη, η αναγκαστική απουσία αρκετών -θετικών στον ιό- υγειονομικών από τις θέσεις τους λόγω της καραντίνας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται εκτός εργασίας, καθώς είναι θετικοί στον κορωνοϊό, εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία.

Προκειμένου να καλυφθούν κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λόγω των θετικών κρουσμάτων σε υγειονομικούς, αποφασίστηκε η συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν αποσταλεί φύλλα πορείας σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατά κύριο λόγο στην Αττική.

Όσοι επιστρατευτούν, αναμένεται να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 50%, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν και το ιδιωτικό επάγγελμά τους.

Ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τη συνεννόηση του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, ισοδυναμεί με περίπου ακόμη 300-400 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, εξαιτίας της ηπιότερης νοσηρότητας της παραλλαγής «Όμικρον» σε σύγκριση με την «Δέλτα», σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τυχόν επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας θα απαιτήσει πρωτίστως απλές κλίνες και εκεί ρίχνεται αυτή τη στιγμή το βάρος από την Πολιτεία.

Την ίδια ώρα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μετατροπής νοσοκομείου της Αττικής (ακούγεται το Σισμανόγλειο) αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών COVID, όπως συνέβη και στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση τυχόν αυξημένων νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, ως μέρος του έκτακτου σχεδίου του υπουργείου Υγείας.

«Όλες οι δομές είναι προετοιμασμένες για να διαχειριστούν αυτού του είδους τα προβλήματα, με δεδομένο ότι με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών, η καραντίνα από την «O» είναι μικρότερη από ό,τι είχαμε στην πρώτη φάση, είναι στις πέντε ημέρες, δείχνει αυτήν την ώρα τα προβλήματα να είναι διαχειρίσιμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «θα παρατηρηθούν αρρυθμίες.

Εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων και της ταχύτητας επώασης της ασθένειας νοσεί πολύ γρηγορότερα και πολύ πιο ήπια περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι στο προηγούμενο στάδιο. Αυτό θα έχει τις συνέπειές του. Βλέπουμε τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι είναι προετοιμασμένοι μ’ έναν τρόπο να το διαχειριστούμε. Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο», σημείωσε.

Οι μέρες που διανύουμε, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι δύσκολες, ωστόσο στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, με βάση και τους υπολογισμούς των ειδικών και με δεδομένο τον περαιτέρω περιορισμό -αν όχι εκμηδενισμό- της «δέλτα», υπάρχει η προσδοκία για ταχεία αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

H συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία, όπως ξεκαθαρίζουν, δίχως να υποτιμούνται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν λόγω της μαζικής διασποράς του ιού και χωρίς να σταματούν οι προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων πολιτών.

«Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές, διότι έβλεπα και πάλι τώρα τα τελευταία στοιχεία των διασωληνωμένων», σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νοσοκομείο της Λήμνου. «Όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, όλοι, είναι Δέλτα.

Δεν έχουμε ακόμα, ευτυχώς, καμία διασωλήνωση Όμικρον, καμία. Αλλά από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε ημέρα, ακόμα, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν επέλεξαν το προφανές και το ασφαλές», τόνισε πρωθυπουργός.

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση