HomeHL-GreeceΣερραία ετών …107 έκανε την 1η δόση

Σερραία ετών …107 έκανε την 1η δόση

Η υπεραιωνόβια γυναίκα είπε στα μέλη της εμβολιαστικής ομάδας ότι το αποφάσισε γιατί της έλειψαν οι γειτόνισσές της. 12.000 εμβολιασμοί από κινητές μονάδες το τελευταίο τετράμηνο στην 4η ΥΠΕ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα μέλη της κινητής μονάδας εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Ζίχνης Σερρών δοκίμασαν μια ευχάριστη έκπληξη πριν από λίγες μέρες, όταν κλήθηκαν να επισκεφθούν ένα σπίτι στο χωριό Γάζωρο, προκειμένου να εμβολιάσουν μια υπεραιωνόβια γυναίκα.

Η κυρία που τους υποδέχτηκε και εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση έχει επίσημα καταγεγραμμένο έτος γέννησης το 1918, αν και έχει γεννηθεί το 1914. Η «επίσημη» ηλικία της είναι 103 ετών και η πραγματική 107.

«Ήθελε να εμβολιαστεί γιατί της έχει λείψει, λόγω του κορονοϊού, η παρέα με τις γειτόνισσες» ανέφερε στην εμβολιαστική ομάδα, σύμφωνα με ανάρτηση της υποδιοικήτριας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Ειρήνης Χατζοπούλου, στα κοινωνικά δίκτυα. «Είμαστε διπλά ευτυχείς γιατί το εμβόλιο σώζει αλλά και ενώνει», σχολίασε η ίδια, επισημαίνοντας πως «η ελπίδα δεν έχει ηλικία, είτε στα 103, είτε στα 107».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η 4η ΥΠΕ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 12.000 εμβολιασμοί από τις «καταδρομικές» της μονάδες, ενώ σε όλες τις μονάδες υγείας της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν μόνο τον Δεκέμβριο 320.000 εμβολιασμοί.

Επισκόπηση Δεκεμβρίου
Η επισκόπηση του τελευταίου μήνα του 2021 στο σύνολο των δομών της 4ης ΥΠΕ δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την πίεση που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ άγγιξε καθημερινά το 100%, τόσο στις εντατικές COVID-19 όσο και στις «καθαρές». Καθημερινά κατά μέσο όρο νοσηλεύονταν 520 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID-19 των 14 νοσοκομείων της περιοχής ευθύνης, εκ των οποίων το 80% ήταν ανεμβολίαστοι.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) ήταν 70, εκ των οποίων οι 88% ανεμβολίαστοι. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών στις ΜΕΘ ήταν 86%.

Συνολικά κατά το μήνα Δεκέμβριο έγιναν 2.005 εισαγωγές ασθενών με COVID-19, εκ των οποίων 32 έγκυες και λεχωνίδες (31 ανεμβολίαστες) και 62 παιδιά.

Σημαντικό στοιχείο της επισκόπησης είναι πως, παρά τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε το ΕΣΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο αριθμός νοσηλευόμενων στις «καθαρές» κλίνες ήταν περίπου 20.800 νοσηλείες. μεγαλύτερος από τον Δεκέμβριο του 2018.