HomeHL-WorldΗ Google στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας

Η Google στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας

Οι τρεις απόλυτοι κυρίαρχοι στη διαδικτυακή διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας βρέθηκε ο αμερικανικός κολοσσός της Google, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και με αφορμή το πώς γίνεται χρήση των προσωπικών δεδομένων στην υπηρεσία της, Google News Showcase.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των μονοπωλίων διά στόματος του προέδρου του ανέφερε ότι υπό εξέταση βρίσκονται και υποθέσεις που αφορούν τις Amazon, Apple και Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook).

Η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες, που της έχει εκχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, άρχισε να εξετάζει τη χρήση των προσωπικών δεδομένων από την Google τον Μάιο του περασμένου έτους και την επιλογή των ειδήσεων που παρέχονται στην υπηρεσία Google News Showcase τον Ιούνιο. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ και αναδημοσιεύει το moneyreview.gr.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαπιστώθηκε ότι η μητρική της Google, Alphabet, ακολουθεί πρακτικές οι οποίες υπαγορεύουν μια περισσότερο λεπτομερή έρευνα των Αρχών σχετικά με αυτές. Συν τοις άλλοις, το Βερολίνο έχει παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στις ρυθμιστικές αρχές αναφορικά με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

«Το Ομοσπονδιακό Γραφείο μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες μορφές πρακτικών, που βλάπτουν τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του γραφείου Αντρέας Μαντ.

«Εχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε πιο εντατικά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την Google και το θέμα του Google News Showcase», συνέχισε, ενώ όπως προσέθεσε μελετώνται και υποθέσεις στις οποίες έχουν ανάμειξη οι Amazon, Apple και Meta.

Υπό εξέταση βρίσκονται και υποθέσεις που αφορούν τις Amazon, Apple και Meta.

Από την πλευρά της η Google, μέσω εκπροσώπου της, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμμορφωθεί με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Στον βαθμό που είναι απαραίτητες οι αλλαγές, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά με το Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των μονοπωλίων για να βρούμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους χρήστες και στις επιχειρήσεις στη Γερμανία να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας με τρόπους επωφελείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών οι ρωσικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο στον αμερικανικό όμιλο της Google της τάξεως των 86,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, δικαστήριο στη χώρα είχε αποφανθεί πως η εταιρεία, αν και της είχε επανειλημμένως ζητηθεί να διαγράψει περιεχόμενο που φιλοξενούσε και το οποίο θεωρείτο παράνομο, εκείνη είχε κωφεύσει. Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε τη διαγραφή αναρτήσεων που αφορούν κατάχρηση ουσιών και επικίνδυνα χόμπι ή πληροφορίες για την κατασκευή όπλων και εκρηκτικών στο σπίτι, καθώς και όσες αναρτήσεις θεωρούνται κατά το ρωσικό κράτος εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές.

Στο στόχαστρο των Γερμανών οι κολοσσοί της Silicon Valley

Εάν εξαιρεθούν οι πολιτικές διαφημίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, παγκοσμίως ο κλάδος της διαφήμισης σε όλα τα Μέσα αναμένεται να πραγματοποιήσει το 2021 τζίρο της τάξεως των 763 δισ. δολαρίων. Oι τρεις γίγαντες του Δια-δικτύου ελέγχουν το 50% της συνολικής αγοράς διεθνώς. (ΕPA)

Οι τρεις απόλυτοι κυρίαρχοι στη διαδικτυακή διαφήμιση

Στις ΗΠΑ, η FTC διεξάγει έρευνες κατά της πλατφόρμας Meta, μητρικής του Facebook, και εξετάζει ειδικότερα το πώς το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξαγόρασε τις αρχικά ανταγωνιστικές του εφαρμογές WhatsApp και Instagram. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. οδεύει προς συμφωνία για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές αγορές.

Προχωράει η επιβολή κανόνων στους μεγάλους του Διαδικτύου

H αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ το 2017 είχε επιβάλει το πρόστιμο στην Google, διότι χρησιμοποιούσε με τέτοιο τρόπο τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών ποικίλων προϊόντων, ώστε είχε αθέμιτο πλεονέκτημα ως προς μικρότερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. (A.P.)

Η Google θα καταβάλει στην Ε.Ε. το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ

Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει επενδύσει άγνωστο ώς τώρα αλλά πάντως σημαντικό μέρος του πλούτου του σε μια νεοφυή εταιρεία με την επωνυμία Altos Labs, αντικείμενο της οποίας είναι η «ανανέωση» του ανθρώπινου οργανισμού και για την ακρίβεια η επαναφορά των ανθρώπων σε καθεστώς νεότητας.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση