HomeHL-WorldΠάπας Φραγκίσκο: «Εγωιστές» όσοι επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια αντί να κάνουν παιδιά

Πάπας Φραγκίσκο: «Εγωιστές» όσοι επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια αντί να κάνουν παιδιά

«Μερικές φορές κάνουν ένα παιδί και σταματάνε», δήλωσε για τα νέα ζευγάρια ο πάπας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πάπας Φραγκίσκος τα έβαλε με τους κηδεμόνες κατοικιδίων, λέγοντας ότι εκείνοι που επιλέγουν τα ζώα ως υποκατάστατα της τεκνοποίησης επιδεικνύουν «ένα συγκεκριμένο είδος εγωισμού».

Μιλώντας για τη γονεϊκότητα ενώπιον κοινού στο Βατικανό, ο ποντίφικας διαμαρτυρήθηκε ότι τα κατοικίδια «ορισμένες φορές παίρνουν τη θέση των παιδιών».

Καταδίκασε τη μη απόκτηση παιδιών

«Σήμερα… βλέπουμε μια συγκεκριμένη μορφή εγωισμού. Βλέπουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά», δήλωσε. «Μερικές φορές κάνουν ένα και σταματάνε, όμως έχουν σκύλους και γάτες που παίρνουν τη θέση των παιδιών. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γελούν, αλλά είναι η αλήθεια».

Η πρακτική, δήλωσε η κεφαλή της καθολικής εκκλησίας με τους 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο, «είναι η άρνηση της πατρότητας και της μητρότητας και μας εκμηδενίζει, απομακρύνει την ανθρωπιά μας».

Ως εκ τούτου, «ο πολιτισμός γερνά χωρίς ανθρωπιά, επειδή χάνουμε τον πλούτο της πατρότητας και της μητρότητας και εντέλει είναι η χώρα μας που υποφέρει», τόνισε.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει φωτογραφηθεί να χαϊδεύει σκύλους, έχει τοποθετήσει ένα αρνάκι στους ώμους του στα Θεοφάνια του 2014 και έχει χαϊδέψει ακόμη και μωρά τίγρεις και πάνθηρες.

Όμως ενώ ο προκάτοχός του, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, αγαπούσε τις γάτες, ο Φραγκίσκος δεν έχει, από ό,τι είναι γνωστό, κάποιο κατοικίδιο στην κατοικία του στο Βατικανό.

«Γάγγραινα» οι άτεκνοι από επιλογή

Το 2014, ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει στο Il Messagero ότι το να έχει κανείς κατοικίδια αντί για παιδιά, «είναι άλλο ένα φαινόμενο πολιτισμικής παρακμής» και ότι οι συναισθηματικοί δεσμοί με τα κατοικίδια είναι «ευκολότερες» από τις «περίπλοκες» σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών.

Την Τετάρτη, τη στιγμή που καλούσε τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν βιολογικά τέκνα να σκεφτούν το ενδεχόμενο της υιοθεσίας, παρότρυνε τους δυνητικούς γονείς «να μη φοβηθούν» να αποκτήσουν παιδιά. «Το να αποκτάς ένα παιδί πάντα ενέχει ρίσκο, όμως το να μην αποκτήσεις παιδιά είναι πιο επικίνδυνο», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, καταδίκασε τον «δημογραφικό χειμώνα», δηλαδή τον μειωμένο αριθμό γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στο παρελθόν, είχε επικρίνει τη σύγχρονη κοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας η καριέρα και η απόκτηση χρημάτων μπαίνει εμπόδιο για πολλούς στη δημιουργία οικογένειας, αποκαλώντας αυτή τη νοοτροπία «κοινωνική γάγγραινα».

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση