HomePost ItΝα αρθεί η δυσμενής μεταχείριση των «κληροτεμαχίων» για τη σύνταξη του κτηματολογίου

Να αρθεί η δυσμενής μεταχείριση των «κληροτεμαχίων» για τη σύνταξη του κτηματολογίου

Παρέμβαση Β. Κεγκέρογλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου ζητά να αρθεί επιτέλους η δυσμενής μεταχείριση των «κληροτεμαχίων» για τη σύνταξη του κτηματολογίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Σας είναι γνωστό από διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και από παλαιότερες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης πολιτών ως ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη διαδικασία του κτηματολογίου, ανάλογα με την προέλευση τους.

Συγκεκριμένα για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ) που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν προέρχονται από κλήρο, το Κτηματολόγιο δέχεται τις δηλώσεις αρκούμενο σε δύο ένορκες βεβαιώσεις και την δήλωση του Ε9.

Όταν το ακίνητο προέρχεται από κλήρο και δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, απαιτείται η διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/2020 η οποία είναι τόσο κοστοβόρα σε βαθμό που τα έξοδα στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν την αξία του ακινήτου!!

Επειδή η δυσμενής αυτή μεταχείριση των κληροτεμαχίων στη διαδικασία κατάρτισης με το πολύ αυξημένο κόστος και με τα δεδομένα της μικρής και πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας στην Κρήτη είναι αποτρεπτική για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολόγιο

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί

  1. Θα αντιμετωπίσετε επιτέλους την αδικία εις βάρος των ιδιοκτητών «κληροτεμαχίων»;
  2. Προτίθεστε για τις ανάγκες σύνταξης του κτηματολογίου να προβλέψετε να ισχύει και για τα κληροτεμάχια η διαδικασία που ισχύει για τα απλά οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ. χωρίς συμβόλαιο;
Διαφήμιση
Διαφήμιση