HomeΚΡΗΤΗΔήμος Χερσονήσου: Συνάντηση για την πορεία των έργων στο λιμάνι

Δήμος Χερσονήσου: Συνάντηση για την πορεία των έργων στο λιμάνι

Τα χρονοδιαγράμματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεχνική συνάντηση για την πρόοδο των έργων που αφορούν στην ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης λειτουργικότητας  της χερσαίας λιμενικής ζώνης του  Λιμένα Χερσονήσου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο στις Γούρνες υπό το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη.

Ειδικότερα συζητήθηκαν εκτενώς τα χρονοδιαγράμματα και τα κρίσιμα ζητήματα  των έργων:

α) Ανάπλασης, αντιδιαβρωτικής προστασίας της  χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και προστασία  λιμένα  έναντι προσάμμωσης  και

β) Κατασκευής νέου προσήνεμου μόλου, επέκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και εκσυγχρονισμός-ανάπλαση των υφιστάμενων λιμενικών  έργων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου, Κώστας Παρλαμάς ενημέρωσε τον κ. Γενικό για την εξέλιξη των διαδικασιών ανάθεσης και ωρίμανσης των συναφών μελετών, την  ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο της επίσπευσης των αναφερόμενων διαδικασιών αλλά και της προτεραιοποίησης που έχει δοθεί στην υλοποίηση της ανάπλασης της  χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου η οποία θα επιτύχει πέραν του εξωραϊσμού  και ταυτόχρονη αύξηση θέσεων ελλιμενισμού. Επιπλέον, σημείωσε ότι δρομολογούνται οι ενέργειες που αφορούν στην ωρίμανση του δεύτερου μέρους της μελέτης, συγκεκριμένα για την επέκταση του προσήνεμου μόλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υποβολή Τεχνικού Δελτίου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη μελέτη διαμορφώσεων λιμενικών εγκαταστάσεων του όρμου Αγίου Γεωργίου της νήσου Δία (Ντία), που αφορά σε αναπτυξιακό έργο που το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου προτίθεται να υλοποιήσει στην υπό εξομοίωση με ζώνη λιμένα, αναφερόμενη περιοχή.

Ο κ. Κουτουλάκης επιβεβαίωσε τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχωρούν ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ενώ δήλωσε ότι η μελέτη για τη νήσο Ντία έχει ήδη ενταχθεί στις μελέτες ωρίμανσης του Υπουργείου. Επισήμανε μάλιστα ότι είναι εξαιρετική η ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού, καθώς και με την ένταξη της νήσου Ντία, εύλογα αποδεικνύεται ότι τα έργα και οι παρεμβάσεις στην περιοχή δεν είναι αποσπασματικά.

Μάλιστα ο κ. Κουτουλάκης δεσμεύτηκε ότι το συνολικό έργο, λόγω της τεράστιας σημασίας του για τη βαριά τουριστική βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής θα παρακολουθείται στενά κατά διαστήματα με τακτική  παρουσία στελεχών από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ στα επιμέρους κρίσιμα στάδια και συσκέψεις.

«Προχωράμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του οράματος της δημοτικής μας αρχής, την αναβάθμιση της συνολικής εικόνας του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας, μέσα από μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τη σύγχρονη οπτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εκτιμώ ότι είμαστε σε πλεονεκτική θέση, καθώς το κοινό μας όραμα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και η εξαιρετική μας συνεργασία εγγυώνται την επίτευξη της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Λιμ. Χερσονήσου σε ένα ανταγωνιστικό αστικό τουριστικό κέντρο, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην προσπάθειά μας αυτή, επιθυμούμε τη συνέργεια με τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς αλλά και τους συμπολίτες μας, από τους οποίους θα ζητηθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση των αναφερόμενων έργων στο πλαίσιο  διαβουλεύσεων που σύντομα θα λάβουν χώρα,» δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι κκ: Μανώλης Καλαϊτζάκης – Αντιδήμαρχος, Μανώλης Ματθαιάκης – πρόεδρος ΔΕΥΑΧ, Μιχάλης Καρακατσάνης – Γενικός Γραμματέας Δήμου Χερσονήσου, Βαγγέλης Καρκανάκης – πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου και Νυμφοδώρα Μανουσάκη, μηχανικός Δημ. Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου.

Να σημειωθεί ότι την ένταξη των παραπάνω έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης πριν από τρεις μήνες σε επίσημη επίσκεψή του στο Δήμο Χερσονήσου.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση