HomeΥΓΕΙΑΠαγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων έφερε η Ομικρον

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων έφερε η Ομικρον

Τα περισσότερα κρούσματα από ποτέ καταγράφηκαν στον πλανήτη τη Δευτέρα, ενώ σε ρεκόρ είναι και ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών. Ποιο είναι το μεγάλο ερώτημα σε αυτό το κύμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα κρούσματα Covid-19 σημείωσαν ρεκόρ χθες Δευτέρα, προκαλώντας αναταραχή στην περίοδο των εορτών.
Οι περισσότερες από 1,44 εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ, αν βγει από την εξίσωση η Τουρκία που τον Δεκέμβριο του 2020, εμφάνισε αναδρομικά σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, μεταδίδει το Bloomberg.

Ένας πιο συντηρητικός δείκτης -ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών, ο οποίος εξομαλύνει τις ημερήσιες διακυμάνσεις- βρίσκεται επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, εξαιτίας της επέλασης της Ομικρον.

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως, καθώς αποφεύγει την ανοσία που συνήθως παρέχεται από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων τη Δευτέρα ήταν περίπου 841.000, σημειώνοντας άλμα 49% σε σχέση με έναν μήνα πριν, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Ομικρον στη Νότια Αφρική.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Ομικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση.

Η ευκολία μετάδοσης και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, όμως, μπορεί να πιέσει τα συστήματα υγείας μετά τις διακοπές.

Σημαντικό είναι ότι οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid-19 δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών κυμάνθηκε σε περίπου 7.000 από τα μέσα Οκτωβρίου. Προηγουμένως είχε φτάσει σε κορύφωση.

Οι προοπτικές για το 2022 εξαρτώνται από το αν ο αριθμός των θυμάτων θα ακολουθήσει τα κρούσματα και θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ή εάν το κύμα Omicron αποδειχθεί ήπιο.

Ενώ οι θάνατοι τείνουν να καθυστερούν τα ποσοστά μόλυνσης κατά μερικές εβδομάδες, πρώιμες ενδείξεις από τη νότια Αφρική και άλλες περιοχές όπου κυκλοφορεί η Ομικρον υποδηλώνουν κάποια αποσύνδεση των μεγεθών, εξηγεί το πρακτορείο.

Τα καλύτερα εργαλεία για την πανδημία μπορεί να εξηγούν σε ένα βαθμό την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος χάρη στις μεγαλύτερες για τεστ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση