HomeHL-HealthΚορωνοϊός και έγκυοι: Πόσες μολύνθηκαν, νοσηλεύτηκαν και κατέληξαν στην Ελλάδα

Κορωνοϊός και έγκυοι: Πόσες μολύνθηκαν, νοσηλεύτηκαν και κατέληξαν στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανεκτίμητη αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοιού και στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας – την οποία έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι επιστήμονες- επιβεβαιώνουν περίτρανα και τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών, που ανακοινώθηκαν σήμερα και αφορούν το 2021.

Ειδικότερα, τους τελευταίους 12 μήνες μολύνθηκαν συνολικά 2.898 έγκυες και λεχωίδες γυναίκες με κορωνοϊόSARS-CoV-2, εκ των οποίων μόλις το 7,7% (223 από τις 2.898) ήταν πλήρως εμβολιασμένες και το υπόλοιπο 92,3% (2.675 από τις 2.898) αφορούσε ανεμβολίαστες ή μερικώς εμβολιασμένες.

Στην ομάδα των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων σημειώθηκαν συνολικά οι 229 από τις 234 νοσηλείες σε απλή κλίνη COVID-19 (το 97,9% δηλαδή του συνόλου των νοσηλειών στις έγκυες και λεχωίδες γυναίκες), υποδεικνύοντας ότι το 8,6% των ανεμβολίαστων εγκύων/λεχωίδων που είχε μολυνθεί με κορωνοιό χρειάστηκε νοσηλεία. Επιπλέον σημειώθηκαν 36 νοσηλείες σε ΜΕΘ ή διασωληνώσεις, ποσοστό που αφορά στο 1,3% (36 από τις 2675) των γυναικώντης ομάδας, ενώ στην ομάδα αυτή σημειώθηκαν και 5 θάνατοι.

Στην ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων γυναικών σημειώθηκαν μόλις πέντε νοσηλείες σε απλή κλίνη COVID-19, υποδεικνύοντας ότι μόλις το 2,24% των εμβολιασμένων εγκύων και λεχωίδων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ παράλληλα δε σημειώθηκε καμία νοσηλεία σε ΜΕΘ, καμία διασωλήνωση και κανένας θάνατος στις εμβολιασμένες γυναίκες.

Τα δεδομένα αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 στην ευαίσθητη ομάδα των εγκύων και λεχωίδων καθώς φαίνεται ότι ο εμβολιασμός τις προστατεύει από νοσηλεία, βαριά νόσηση και θάνατο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση