Τηλεσκόπιο James Webb
Η εκτόξευση του James Webb, του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου στην ιστορία, έγινε χθες, την ημέρα των Χριστουγέννων.
Έχει μάζα 6 τόνους, κάτοπτρο διαμέτρου 6,5 μέτρων που αποτελείται από 18 εξαγωνικά τμήματα (κυψέλες), από επιχρυσωμένο βηρύλλιο. Διαθέτει ηλιακή ασπίδα ώστε να διατηρείται στις απαιτούμενες χαμηλές θερμοκρασίες των -223 oC.
Σε ένα μήνα θα βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη (ή 4 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη). Θα εγκατασταθεί στο σημείο Lagrange “L2” του συστήματος Γης – Ηλίου, την περιοχή όπου υπάρχει βαρυτική ισορροπία (η βαρύτητα του ήλιου εξουδετερώνει αυτήν της Γης).
Θα αρχίσει να συλλέγει δεδομένα και να κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις στα μέσα του 2022.
Το James Webb, θα μπορεί να παρατηρεί τα πιο μακρινά αντικείμενα στο παρατηρούμενο Σύμπαν, βλέποντας 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, καταγράφοντας το φως των πρώτων αστέρων και γαλαξιών μετά το Big Bang, επιτρέποντας έτσι τον έλεγχο των κοσμολογικών και βαρυτικών θεωριών.
Επιπλέον, εκτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα, θα μπορεί να παρατηρεί τις μεγάλες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών, ενώ σε σχέση με τους εξωπλανήτες, θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη χημική σύσταση τους καθώς και πιθανά ίχνη ζωής.
Με την διεισδυτική του ματιά, το τηλεσκόπιο θα ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά στον χώρο και ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, βοηθώντας να διευρύνουμε σημαντικά τις γνώσεις μας για τα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος”.
Ίσως και να είναι από τις ιστορικές στιγμές της ανθρωπότητας, κάτι που φαίνεται πως αρχίζει να αλλάζει στον έως τώρα γήινο μικρόκοσμό μας.
Αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία των Δημοσίων Υπηρεσιών Διαστήματος Αμερικανικής (NASA), της Ευρωπαϊκής (ESA), και της Καναδικής (CSA). Στο συνολικό πρόγραμμα συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες, τεχνικοί και μηχανικοί από 14 χώρες.
Απ’ότι φαίνεται αποφάσισαν κάποιοι άνθρωποι, να υλοποιήσουν το στόχο τους μέσα από όραμα και συνεργασία. Σίγουρα, εκτός από εντυπωσιακό, μπορεί να μας οδηγήσει και σε κάποια συμπεράσματα:
- Ο άνθρωπος, είναι το ίδιο αυτό είδος που μπορεί να παρέμβει και να καινοτομήσει στο σύμπαν ολόκληρο, αλλά δε ταυτόχρονα δε μπορεί να επιβληθεί στα πάθη και να δαμάσει τους δαίμονές του.
- Με βάση την πληροφορία ότι η ιδέα συνελήφθη το 1996 και η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί το 2007, μάλλον φαίνεται πως δεν κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει. Εάν πιστέψουμε σε κάτι, επιμένουμε μέχρι να το πραγματοποιήσουμε, ξεπερνώντας με πείσμα και εξελικτική ματιά, τα όποια εμπόδια.
- Εκατομμύρια έτη φωτός μετά, οι άνθρωποι πάντα εξακολουθούν να φτιάχνουν κυψελωτές κατασκευές και μαθηματικά σχήματα όπως ακριβώς κάνουν οι μέλισσες, τα φυτά, και όλοι οι έμβιοι οργανισμοί γύρω μας (των πετρωμάτων συμπεριλαμβανομένων). Τα μαθηματικά της φύσης είναι αυτά που διδάσκουν εμάς, και όχι αντίστροφα.
- Ο χρόνος, όπως τον έχει εφεύρει και τον χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, είναι κι αυτός μια μονάδα μέτρησης και τίποτε άλλο. Μπορεί να παραμείνει αδιάστατος και ασύλληπτα άυλος, πριν και μετά τη διέλευση του ανθρώπινου είδους πάνω στη Γη.
Υπάρχει μια μαγεία, μία νομοτέλεια σε όλο αυτό και εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ψάξουμε να τη βρούμε γύρω και μέσα μας. Στη μικρή αυτή κλίμακα που μας αναλογεί, ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ας είμαστε η καλύτερη εκδοχή που μπορούμε.
Ερμιόνη Ε. Γιαλύτη