HomeHL-9Νέα μέτρα στην εστίαση μετά τις γιορτές – Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας και περιορισμός πελατών

Νέα μέτρα στην εστίαση μετά τις γιορτές – Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας και περιορισμός πελατών

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο lockdown, sms, ή απαγόρευσης κυκλοφορίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα μέτρα στην εστίαση μετά τις γιορτές προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί των Χριστουγέννων έκανε λόγο για «ήπια μέτρα» μετά τις γιορτές ώστε να μπει φρένο στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για παρεμβάσεις τόσο στο ωράριο λειτουργίας (δηλαδή τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ) με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα τις νυχτερινές ώρες γιατί «πίνουμε και είμαστε στο τσακίρ κέφι» αλλά και να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό πελατών, δηλαδή μη συνωστισμός όρθιων καταναλωτών.

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση lockdown ή SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς «δεν θα κλείσουμε τους εμβολιασμένους», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε ανεμβολίαστος «στα μαγαζιά που κάναμε ελέγχους».

Οργή για την αισχροκέρδεια στις μάσκες ΚΝ95

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε οργισμένος για την αισχροκέρδεια και την αύξηση των τιμών των μασκών ΚΝ95 που από χτες είναι υποχρεωτικές σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε, ότι ο επιχειρηματίας που προχώρησε στις παράλογες αυξήσεις έως 42% θα δεχθεί πρόστιμο «που δεν θα έχετε ξαναδεί».

«Τόλμησε χριστουγεννιάτικα επειδή δημιουργούνται ειδικές συνθήκες υγείας να γδάρει τον κόσμο; Θα ξημερώσει η Δευτέρα και οι υπηρεσίες δουλεύουν» ανέφερε οργισμένος.

Μάλιστα, εξήγησε πως «μου αρέσει ο καπιταλισμός, η ελεύθερη αγορά και να βγάζουν οι άνθρωποι λεφτά» όμως «δεν μου αρέσει να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η αύξηση στις μάσκες είναι παράνομη και γι’ αυτό έχει δοθεί εντολή στην ΔΙΜΕΑ να γίνει έλεγχος βάσει των τιμολογίων αγοράς και πώλησης.

«Είναι αδύνατο να μας πείσει ότι από Παρασκευή πρωί σε Παρασκευή μεσημέρι αυξήθηκε η τιμή αγοράς. Του συστήνω να κατεβάσει την τιμή στην προηγούμενη αλλιώς το πρόστιμο δεν το θα έχετε ξαναδεί. Δεν λέω να πουλάει με ζημία αλλά να μην εκμεταλλεύεσαι τις υγειονομικές ανάγκες του κόσμου» συμπλήρωσε.

Ποια μέτρα «έρχονται» στη νυχτερινή διασκέδαση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε.

Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν κυρίως τα νυχτερινά μαγαζιά.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε τρία 24ωρα από σήμερα και κατά πόσο τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν ακόμα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Προβλέψεις ακόμα και για… 12.000 κρούσματα τη μέρα

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για 12.000 κρούσματα τη μέρα, λίγο μετά τις γιορτές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει».

Ο ίδιος, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Ο ίδιος,  δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε η μετάλλαξη Όμικρον θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση