HomeHL-Health«Η Ομικρον δεύτερος πιο μεταδοτικός ιός στον πλανήτη»

«Η Ομικρον δεύτερος πιο μεταδοτικός ιός στον πλανήτη»

«Πραγματικά εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά... είμαστε σε τελείως διαφορετική θέση από ότι ήμασταν πριν από δυο εβδομάδες», τονίζουν αμερικανοί λοιμωξιολόγοι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού είναι πλέον η δεύτερη πιο μεταδοτική γνωστή ασθένεια, πίσω μόνο από την ιλαρά, σύμφωνα με γιατρό του Κλίβελαντ.

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτήν την παραλλαγή είναι ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική», δήλωσε η Δρ Claudia Hoyen, διευθύντρια ελέγχου λοιμώξεων για Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

«Είναι ο δεύτερος πιο μεταδοτικός ιός στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Και επομένως είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ διαφορετική θέση από ό,τι ήμασταν πριν από δύο εβδομάδες».

Η Hoyen ήταν μια από τους λοιμωξιολόγους που μίλησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν την Τρίτη η κλινική του Κλίβελαντ και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιοχής, καθώς το τελευταίο κύμα της πανδημίας Covid-19 συνεχίζει να σαρώνει το βορειοανατολικό Οχάιο, οδηγούμενο από ταυτόχρονες αυξήσεις των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον, αφήνοντας τα νοσοκομεία υπερπλήρη και εξαντλώντας περαιτέρω τους ήδη επιβαρυμένους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας. «Πραγματικά εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στο βορειοανατολικό Οχάιο», είπε η Hoyen.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το CDC, το 73% των νέων περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ αφορούν στην παραλλαγή Ομικρον, έναντι ποσοστού 13% μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τα κρούσματα φαίνονται να διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες», είπε, σημειώνοντας ότι η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να μαθαίνει για την παραλλαγή Ομικρον.

«Όλοι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή λόγω του πιθανού αριθμού ανθρώπων που μολύνονται. Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι αυτός ο ιός δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση – κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα αυτή τη στιγμή – πρέπει να υποθέσουμε ότι είναι τόσο σοβαρός όσο η παραλλαγή Δέλτα», είπε. «Αν είναι έτσι, αναμένεται να σαρώσει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση