HomeΓΝΩΜΕΣΧαμός στο Κοινοβούλιο, μάχες στα έδρανα και στο βάθος…. παραίτηση Τσιόδρα

Χαμός στο Κοινοβούλιο, μάχες στα έδρανα και στο βάθος…. παραίτηση Τσιόδρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

 

Ενώ στο Κοινοβούλιο γινόταν – στην κυριολεξία – «της κακομοίρας»  στη συζήτηση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού – ο οποίος είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα μια και πρωταγωνιστής ήταν η έκθεση Τσιόδρα και Λύτρα  με την διατύπωση/συμπέρασμα ότι προκύπτει πως  η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα- , ενώ ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε μιλήσει για  «χιλιάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν» εκτός Μ.Ε.Θ. και είχε ….διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ  όχι επειδή το πίστευε αλλά γιατί το είπε, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό  παραφράζοντας κάπως  τη δήλωση του Τρικούπη  το 1893 λέγοντας «δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικώς κ. Μητσοτάκη» και ενώ ο  Γιάνης Βαρουφάκης καλούσε  τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, «κάπου» άρχισε να συζητείται ως «ανεπιβεβαίωτη πληροφορία» η  είδηση ότι «διασταυρωμένες πληροφορίες έκαναν  λόγο για ενδεχόμενη παραίτηση του δυσαρεστημένου Σωτήρη Τσιόδρα».

Και φυσικά όλα αυτά, η ένταση, οι συγκρούσεις, οι διαψεύσεις, οι καταγγελίες, οι διαγραφές είχαν ως αρχή μια εκτενή  μελέτη που υπέγραφαν  οι καθηγητές Θεόδωρος Λύτρας και Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση και η οποία ανέφερε ότι «όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς».

Δεν γράφω περισσότερα για το περιεχόμενο της μελέτης γιατί όλοι οι Έλληνες – και όχι μόνο- γνωρίζουν το περιεχόμενο και την ερμηνεία της μελέτης .

Ότι δηλαδή : «Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.

Έτσι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εκατοντάδα διασωληνωμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας, καθώς άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ο κίνδυνος θανάτου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1,25 φορές σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος είναι 1.57 φορές πιο μεγάλος».

Ξέσπασε όλος αυτός ο σάλος, τσακώθηκαν με βαριές φράσεις όλοι με όλους, αντάλλαξαν καταγγελίες ο πρωθυπουργός με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, τέως υπουργός μίλησε για «δολοφονίες», κανείς δεν έχει καταλάβει αν ήξερε η ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τα περί μελέτης Τσιόδρα- Λύτρα και ….παραιτείται ο Τσιόδρας;

Δεν θα αισθανθώ  καθόλου ικανοποιημένος αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες οι οποίες μάλιστα φαίνεται ότι –σύμφωνα με τις πηγές – ήταν αποτέλεσμα  δηλώσεων  του υπουργού επικρατείας  Άκη Σκέρτσου σε απάντηση  παρέμβασης, ερώτησης της κοινοβουλευτικής εκπρόσωπου του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου .

Ο κ. Σκέρτσος κάλεσε την αντιπολίτευση να μη προσπαθεί να διογκώσει ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας . »Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο» είπε ο κ. Σκέρτσος, «Δεν τη γνωρίζαμε.

Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα». Αλλά αυτή η δήλωση δυσαρέστησε –φαίνεται- τον κ. Τσιόδρα που σύμφωνα με τις πηγές, « εμφανίζεται ως εξαιρετικά ενοχλημένος, σε σημείο που η απόφαση του ενδέχεται να κοινοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από κόλπους της αντιπολίτευσης,  άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πέσει πάνω του, προκειμένου να τον αποτρέψουν και να τον διαβεβαιώσουν ότι χαίρει πλήρους εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μια άλλη πληροφορία , έγκυρη ή όχι και τόσο έγκυρη οι «άνθρωποι του Μαξίμου» δεν είναι οι  δύο υπουργοί επικρατείας με τους οποίους ο κ.  Τσιόδρας δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις.

Μπορεί βέβαια από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μέχρι την ώρα που εσείς τις διαβάζετε, όλη η κατάσταση να έχει ανατραπεί είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Όσο για τον προυπολογισμό….. ε, εντάξει, πέρασε.  Το βέβαιον είναι πώς ό,τι και να γίνει, το ότι έγιναν όσα γράφουμε δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν.

Δημήτρης  Κωνσταντάρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση