HomeΕΛΛΑΔΑΤουρισμός: Η Όμικρον φρενάρει τις κρατήσεις – Βελτίωση προς την άνοιξη

Τουρισμός: Η Όμικρον φρενάρει τις κρατήσεις – Βελτίωση προς την άνοιξη

Επικρατεί δισταγμός όσον αφορά στις διακοπές του 2022

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε επιφυλακή είναι οι επιχειρηματίες του Τουρισμού καθώς από σήμερα, Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, νέα μέτρα ασφάλειας στην ταξιδιωτική βιομηχανία είναι σε ισχύ με στόχο τον περιορισμό διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έχουν νοσήσει με κορονοϊό, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 24 ωρών πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Οι νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες αφορούν σε όλους τους τρόπους μετακίνησης (αερομεταφορά, ακτοπλοΐα, οδικό ταξίδι) και σύμφωνα με την ΚΥΑ θα ισχύουν έως τις 10 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, σε νέα αυστηρότερα μέτρα -πέραν από την ένδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού- προχωρούν κι άλλες χώρες προσθέτοντας στους ελέγχους τους τα τεστ PCR (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία), αλλά και τη διήμερη ή πενθήμερη καραντίνα (π.χ.Μ. Βρετανία, Ιταλία).

Το σενάριο για τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν μπόρεσε να αποφευχθεί στην Ελλάδα
Μέχρι αυτή την ώρα, έτσι όπως εξελίσσεται η πορεία της Όμικρον, το σενάριο για τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν μπόρεσε να αποφευχθεί στην Ελλάδα, όσο κι αν το ήθελαν οι επιχειρηματίες.

Έτσι, για άλλη μια φορά προβάλλουν ερωτηματικά πάνω από τον τουριστικό κλάδο, που αγκομαχεί να κλείσει το 2021 με «θετικό πρόσημο».

Τις ανησυχίες εντείνουν και τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στις κόκκινες επιδημιολογικά χώρες, εφόσον καταγράφει πάνω 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Οι ξενοδόχοι είναι αρκετά μουδιασμένοι, καθώς η Όμικρον επηρεάζει δραματικά το citybreak και τον χειμερινό τουρισμό που δεν δείχνει να κυλάει για φέτος, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) η μέση πληρότητα πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 50% με 60%.

Επικρατεί δισταγμός όσον αφορά στις διακοπές του 2022
Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν πηγές της τουριστικής αγοράς στο powergame.gr, επικρατεί δισταγμός όσον αφορά στις διακοπές του 2022, τόσο από μεμονωμένους πελάτες όσο και από τα γκρουπ των μεγάλων tour operators.

Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να είναι έτοιμοι σε κάθε απότομη μεταβολή του σκηνικού της τουριστικής βιομηχανίας και ταυτόχρονα να βγαίνουν μπροστά στον ανταγωνισμό που αναμένεται να είναι σκληρός από τη νέα χρονιά.

Όπως λένε, η πανδημία COVID-19 παραμένει και ακολουθεί ένα κρίσιμο τρίμηνο. Για αυτό τον λόγο, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν εάν το 2022 θα μπορέσει ο κλάδος να αγγίξει τα έσοδα του 2019.

Βλέπουν ανάκαμψη από το 2023
Από την άλλη, βλέπουν ανάκαμψη από το 2023, και θεωρούν πιθανή την εξής εξέλιξη: Η μετάλλαξη Όμικρον να αποτελεί την αρχή της εξασθένισης του ιού COVID-19, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσεγγισθούν τα μεγέθη του 2019, χάρη στις πληρότητες που θα φέρει το καλοκαίρι του 2022.

Στα θετικά σημάδια έρχεται το γεγονός ότι η Ελλάδα, από πλευράς φήμης και ισχύος τουριστικού brand κατάφερε να διατηρήσει την 5η θέση της εν μέσω πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη, καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς προορισμούς και τον τουρισμό πολυτελείας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην 20η Έκθεση International Luxury Travel Market (ILTM), που έγινε στις Κάννες μεταξύ 6 και 9 Δεκεμβρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο ΕΟΤ αναδείχθηκε κορυφαίος Οργανισμός Τουρισμού στον κόσμο για το 2021, από το World Travel Awards, ενώ θυμίζουμε πως τον Νοέμβριο, η Ελλάδα απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Διεθνούς Προορισμού για Τουρισμό Πολυτελείας (Best Luxury Destination International) στα αμερικανικά Travvy Awards.

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός και αισιόδοξος είναι ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος για το επόμενο διάστημα βλέπει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και έσοδα.

Όπως ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου Greek Tourism: Coming Back – Planning Forward που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα την επάνοδο του ελληνικού τουρισμού, έχουν ήδη υπογραφεί τα τεχνικά δελτία που αναλογούν σε 320 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως υπογράμμισε, θα διατεθούν για τη στήριξη του τουρισμού, την τουριστική ανάπτυξη, την εκπαίδευση την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τη ψηφιοποίηση, το τουριστικό μητρώο και άλλες δράσεις.

«Θα κινηθούμε με τάχιστες διαδικασίες, ώστε να είμαστε εντός χρόνου για την απορρόφηση των κονδυλίων και να ξεχωρίσουμε εκείνα τα έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ήδη ένα καθαρό πλαίσιο της διαδικασίας, με οργανωμένες δομές και μαζί θέλουμε να χαράξουμε μαζί μια κοινή στρατηγική, για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» υποσχέθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση