HomeHL-HealthΌραση: Έξι top tips που προστατεύουν τα μάτια μας

Όραση: Έξι top tips που προστατεύουν τα μάτια μας

Δείτε ποιες είναι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Να το προσέξουμε σαν τα μάτια μας», μια φράση που ακούμε συχνά και υποδεικνύει συνήθως την μεγάλη αξία κάποιου αγαθού, όπως αυτή των ματιών μας. Συχνά όμως αμελούμε να φροντίσουμε το πολύτιμο αυτό όργανο που παίζει βασικό ρόλο στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών και όχι μόνο. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο δε θα πρέπει φυσικά να λείπει από το ετήσιο check up, υπάρχουν όμως και ορισμένες καθημερινές και απλές κινήσεις που εγγυώνται την ποιότητα της όρασης και μπορούν να προλάβουν διάφορες οφθαλμοπάθειες.

Ισορροπημένη διατροφή

Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και C, τα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια δε θα πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, εάν θέλετε υγιή όραση. Ειδικότερα τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, με τα ω-3 που περιέχει, συμβάλλει στην προστασία της ωχράς κηλίδας που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση.

Από την άλλη, η ανεπαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών, η κατανάλωση αλκοόλ και τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τις ελεύθερες ρίζες που ενδέχεται να επιβαρύνουν την ωχρά κηλίδα – το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρεάζει δυσμενώς τη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου του μικρού μεγέθους των αιμοφόρων αγγείων που τα  αιματώνουν.

Ασκηθείτε

Μέσω της άσκησης, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και συνάμα βελτιώνονται τα επίπεδα οξυγόνωσης των οφθαλμών, ενώ απομακρύνονται οι τοξίνες.

Πλύντε καλά τα χέρια σας

Με στόχο να προλάβουμε κάποια μόλυνση και ειδικότερα αν φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αγγίζετε τα μάτια σας μόνο με καθαρά χέρια. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως τα μάτια μας αποτελούν επίσης πύλη εισόδου βακτηρίων και ιών.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα εκθέτει τα μάτια σας σε υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες. Αν και η συσχέτιση αυτή δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές παθήσεις των ματιών.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από την UVA και UVB ακτινοβολία. Τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χόρους συνιστάται και ένα καπέλο που θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Χρησιμοποιήστε με σύνεση τις οθόνες

Η πολύωρη και καθημερινή έκθεση των ματιών μας στο μπλε φως από τις οθόνες του υπολογιστή και του κινητού μας είναι μια συνήθεια που μπορεί να βλάψει την όρασή μας. Για να προστατέψετε τα μάτια σας, μπορείτε να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

Φροντίστε η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκετε σε απόσταση περίπου 50 εκατοστών μακριά από τα μάτια σας, ενώ βεβαιωθείτε ότι το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή σας αντίστοιχα ελαφρώς κάτω από το ύψος των ματιών.

Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και ελαττώστε τη σε σημείο που δε σας είναι δυσάρεστη στην όραση

Ανοιγοκλείστε συχνά τα μάτια σας

Κάντε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά για να εστιάσετε το βλέμμα σας σε ένα αντικείμενο τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση