HomeHL-Health«Πράσινο φως» από τον EMA για το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

«Πράσινο φως» από τον EMA για το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το χάπι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νέο χάπι της Pfizer ενέκρινε ο EMA για κατ’ επείγουσα χρήση ως θεραπεία στον κορωνοϊό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είπε το «ναι» στην κατεπείγουσα έγκριση του χαπιού που έχει αναπτύξει η Pfizer κατά του κορονοϊού «Paxlovid».

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό, πριν διασωληνωθούν. Σημειώνεται, ότι θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου και όχι σε μετέπειτα επίπεδο.

Το φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς μπορεί να χορηγηθεί από νωρίς για θεραπεία στο σπίτι βοηθώντας να αποφευχθούν νοσηλείες και θάνατοι από COVID-19. Σημειώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη επίσημα από την ΕΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, τα τελικά αποτελέσματα για το αντιικό χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, έδειξαν αποτελεσματικότητα 89% ενάντια και στη μετάλλαξη Ομικρον.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το χάπι

Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332 είναι της κατηγορίας των φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτέασης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Το χάπι χορηγήθηκε συνδυαστικά με ένα φάρμακο κατά του HIV το οποίο βοήθησε στην επιβράδυνση της διάσπασης του χαπιού της Pfizer ώστε να αυτό να μείνει ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Η εταιρεία δημοσίευσε πως τα αποτελέσματά της βασίζονται σε ενδιάμεση κλινική μελέτη μεταξύ 1.219 ενηλίκων με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και επιβεβαιωμένη νόσηση εντός πέντε ημερών ενώ τους χορηγήθηκε και χαμηλή δόση ριτοναβίρης που είναι για τον HIV.

Καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19. Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.

Real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση