HomeHL-HealthΜελέτη σοκ για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ Covid με πρωτοστάτη τον Σωτήρη Τσιόδρα

Μελέτη σοκ για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ Covid με πρωτοστάτη τον Σωτήρη Τσιόδρα

Σοκαριστική μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την αύξηση της θνητότητας διασωληνωμένων (έως και 57%), όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ, αλλά και την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ (έως 87%) για την οποία, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας ενημέρωσαν εδώ και μήνες, «σε ανώτατο επίπεδο», αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξημένη θνητότητα από 57% έως και 87%, καταγράφεται κατά περιόδους στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα. Το θλιβερό αυτό ποσοστό εξαρτάται από την πληρότητα των ΜΕΘ και το εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός μονάδας.

Περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών θα μπορούσαν να έχουν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Τα στοιχεία – σοκ περιλαμβάνονται σε μελέτη που υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας.

 Αίσθηση προκαλούν τα σχόλια του κ. Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία τα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε «ανώτατο επίπεδο«.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ‘ανώτατο’ επίπεδο»

Επισημαίνει πως το εάν θα επιβιώσει ένας διασωληνωμένος ασθενής, εξαρτάται από το που ζει και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) τύχει να αρρωστήσει. «Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», τονίζει.

Για το εάν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, παραπέμπει στους συναδέλφους του που εργάζονται σε αυτό, στους ασθενείς που το ζουν και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. «Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα», σχολιάζει, για να διευκρινίσει:

«Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή, εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν, αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (κάτω από 200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής και εντός ΜΕΘ».

Όπως αναφέρει, νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και «εν μέρει» ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Τα ευρήματα συνοψίζονται στο ακόλουθο διάγραμμα, για το οποίο ο κ. Λύτρας σχολιάζει: «Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει «κλιμακωτά» η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%».

 

 

Επανάληψη

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η ιδέα για την ανάλυση ανήκει στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας και εγώ είμαστε μόνον επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία», σχολιάζει, για να σημειώσει: «Εφόσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα Υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση