HomeHL-GreeceΒαθαίνει η πληγή του Revenge Porn: Αύξηση 66% στις καταγγελίες το 2021

Βαθαίνει η πληγή του Revenge Porn: Αύξηση 66% στις καταγγελίες το 2021

Aποκαλυπτικά στοιχεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον απόηχο των καταγγελιών εις βάρος του τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος διέρρευσε βίντεο και φωτογραφίες προσωπικών στιγμών πρώην συντρόφου του, το kathimerini.gr παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Πλοήγησης (Safeline.gr) και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την εκδικητική πορνογραφία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το International Journal of Cyber Criminology, εκδικητική πορνογραφία είναι «όταν κάποιος (συνήθως πρώην σύντροφος) δημοσιεύει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο από προσωπικές ερωτικές στιγμές κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του»

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μόνο το 2021 έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά. Στις οκτώ περιπτώσεις τα θύματα είναι ενήλικα, ενώ στις υπόλοιπες καταγράφονται πέντε ανήλικα θύματα.

Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο αριθμός των περιστατικών αυτών και την περασμένη χρονιά. Πάντως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισε να τα καταχωρίζει ως revenge porn μόλις το 2020.

Όπως τονίζεται, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν συνήθως σε αγνώστους δράστες, ενώ δεν αποτυπώνεται το σύνολο του φαινόμενου διότι σε πολλές περιπτώσεις οι μηνύσεις κατατίθενται στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας. Τα προς έρευνα περιστατικά, αφορούν συνήθως Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων, πορνογραφία και παράνομη βία.

Την ίδια ώρα, δραματική αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, παρουσιάζουν οι καταγγελίες για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση, σύμφωνα με τη Safeline μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που στόχο έχει την καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου στο ίντερνετ.

Παράλληλα, το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων.

Λόγω αύξησης τέτοιων φαινομένων η Αρχής Προστασίας Δεδομένων διενεργεί ήδη έρευνες για καταγγελλόμενα περιστατικά και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει στο «στόχαστρο» την υπόθεση του Στ. Παναγιωτόπουλου.

Αύξηση «κρουσμάτων» εκδικητικής πορνογραφίας διεθνώς

Μάλιστα, υπήρξε δραματική αύξηση στις αναφορές για εκδικητική πορνογραφία το 2020, εξαιτίας της επιβολής lockdown και διεθνώς. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία κατεγράφησαν περίπου 2.050 καταγγελίες σε γραμμή βοήθειας, μια αύξηση 22% σε σχέση με το 2019.

Μιλώντας στο BBC, o Ντέιβιντ Ράιτ, διευθυντής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως το lockdown προκάλεσε ένα ακραίο σύνολο νέων περιστατικών. «Αυτό που βλέπουμε εδώ υποδηλώνει ότι έχει συμβεί κάτι ανησυχητικό, φοβόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το “νέο φυσιολογικό”», πρόσθεσε.

Η υπεύθυνη εκστρατείας της οργάνωσης για την ενδοοικογενειακή βία «Women’s Aid», Λούσι Χάντλει, διαπίστωσε ότι η κακοποίηση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε, «η αποκάλυψη προσωπικών φωτογραφιών σεξουαλικού χαρακτήρα – ή η απειλή ότι θα το πράξει ο θύτης – είναι μια κοινή μορφή κακοποίησης και βλάπτει ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες. Οι μορφές κακοποίησης που βασίζονται στην εικόνα –όπως το λεγόμενο εκδικητικό πορνό – πρέπει να λαμβάνονται εξίσου σοβαρά με την “κανονική” κακοποίηση».

Η Φόλαμι Πριχάγιε, υπήρξε θύμα Revenge Porn, καθώς ο πρώην σύντροφός της δημοσίευσε γυμνές φωτογραφίες της στο διαδίκτυο το 2014. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή για παρενόχληση και διανομή άσεμνων εικόνων, ενώ η Πριχάγιε ίδρυσε τον ιστότοπο «Victims of Internet Crime: Speak Out!», με στόχο να παρέχει συνεχή συναισθηματική υποστήριξη στα θύματα αυτού του είδους των αδικημάτων.

«Δεν είναι περίεργο που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κατά τη διάρκεια του lockdown καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να χτίσουν σχέσεις στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα ήταν πάντα εκεί, απλώς η καραντίνα το έκανε πιο εμφανές», σημείωσε.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση