HomeHL-WorldΗ Τουρκία οδεύει προς μία ολοκληρωτική οικονομική κρίση

Η Τουρκία οδεύει προς μία ολοκληρωτική οικονομική κρίση

Οι απώλειες από τις αρχές της χρονιάς να ξεπερνούν το 50%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι φόβοι ότι η Τουρκία οδεύει προς μία ολοκληρωτική και βαθιά οικονομική κρίση εντάθηκαν χθες, μετά τη νέα υποχώρηση της λίρας σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και του ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε για ακόμα μία φορά να βγει για να στηρίξει το νόμισμα και την παραπαίουσα οικονομία και προχώρησε σε πωλήσεις δολαρίων και αγορά λιρών, μετά το πρόσφατο ξεπούλημα.

Κάποια στιγμή χθες, η λίρα διαπραγματευόταν στην ισοτιμία των 15 λιρών ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να προεξοφλούν την προοπτική μίας ακόμα περικοπής των επιτοκίων παρέμβασης σε μία σειρά μειώσεων που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν από την Κεντρική Τράπεζα.

Η επιμονή του Τούρκου Προέδρου να συνεχίσει η Κεντρική Τράπεζα να μειώνει το κόστος δανεισμού, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει σε ετήσια βάση το 20%, έχει οδηγήσει τη λίρα σε μία πραγματική διολίσθηση, με τις απώλειες από τις αρχές της χρονιάς να ξεπερνούν το 50%.

Τα επίσημα επιτόκια στη χώρα έχουν μειωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο από το 19% στο 15% και οι αγορές ήδη προετοιμάζονται για μία νέα μείωση των επιτοκίων κατά 1%, που πιθανότατα θα γίνει στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.

economistas.gr.

Διαφήμιση
Διαφήμιση