HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης για τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιουργείων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης για τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιουργείων

Η σημασία της ορθής διαχείρισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική υβριδική ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Αποβλήτων Ελαιουργείων» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εμπλεκόμενων φορέων, οργανώσεων, υπηρεσιών, ενώ την ημερίδα παρακολούθησαν διαδικτυακά πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων ελαιουργείων ως μέτρο πρόληψης με στόχο τη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό όφελος. Παράλληλα επεσήμανε, ότι, στόχος ήταν η ανάπτυξη διαλόγου με θέμα τα υφιστάμενα προβλήματα, και η ενημέρωση περί σύγχρονων μελετών και καλών πρακτικών που μπορούν να αξιοποιηθούν.
110
Κατά τις εργασίες της ημερίδας, παρουσιάστηκαν πρακτικές εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης των αποβλήτων ελαιουργείων, με έμφαση σε τεχνικές άρδευσης με κατσίγαρο, πρακτικές υπόγειας διάθεσης, και παρασκευή και χρήση βιοκάρβουνου (biochar). Επίσης, αναφέρθηκαν πιθανές λύσεις στα προβλήματα εφαρμογής που αντιμετωπίζουν τα έργα διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων, όπως προώθηση καινοτομίας, οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις υποδομών που υποστηρίζουν βιώσιμες λύσεις.
Παρουσιάστηκαν πειραματικές τεχνικές εφαρμογής αποβλήτων στο έδαφος, καθώς και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής αξιοποίησης των παραπροϊόντων της ελαιοκομίας ως εδαφοβελτιωτικά, και πρακτικές οικονομικά βιώσιμης κομποστοποίησης. Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην καλή πρακτική που εφαρμόζεται από τον αγροτικό ελαιοκομικό συνεταιρισμό Αγίου Στεφάνου Σητείας.

Ακολούθησε διάλογος, με συμμετοχή των στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης και των ενδιαφερόμενων. Η ημερίδα οργανώθηκε από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση