HomeHL-9Εκκλησία της Κρήτης: Πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Εκκλησία της Κρήτης: Πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Οι δύο ημερομηνίες… σταθμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο είναι πλέον οι κομβικές ημερομηνίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Η 28η Δεκεμβρίου και η 11η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στις 28 Δεκεμβρίου, δηλαδή την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα έχουμε την κατάρτιση του τριπρόσωπου μεταξύ των 8 Ιεραρχών του νησιού, με μυστική ψηφοφορία.

Τα ονόματα των τριών υποψήφιων θα τεθούν στην πρώτη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα κληθεί να εκλέξει ως νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης τον έναν εκ των τριών Μητροπολιτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έναρξη της συνεδρίασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου έχει οριστεί για τις 11 Ιανουαρίου (για την ακρίβεια συνεδριάζει στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου) οπότε ο Πατριάρχης και οι 12 Ιεράρχες θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί στον προεδρεύοντα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας του νησιού.

Να σημειωθεί, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, για να είναι έγκυρη η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου για την εκλογή του τριπρόσωπου, θα πρέπει να έχει επιδοθεί από τον τοποτηρητή η σχετική πρόσκληση σε όλους τους Ιεράρχες 10 ημέρες νωρίτερα.

Μέχρι στιγμής, με τα ισχύοντα δεδομένα, τους συσχετισμούς και το ποιοι έχουν εκφράσει επιθυμία υποψηφιότητας, ως επικρατέστεροι για το τριπρόσωπο φέρονται ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος (εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2010), ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας (εξελέγη Μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001) και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος (εξελέγη τον Οκτώβριο του 2005).

Πριν από λίγες εβδομάδες, ορισμένοι κύκλοι εντός εκκλησίας δεν απέκλειαν ακόμα και εκπλήξεις ως προς την εκλογή του τριπρόσωπου, αναφερόμενοι σε Ιεράρχη «αουτσάιντερ».

Την ίδια ώρα, πάνδημες είναι οι εκδηλώσεις αγάπης στο πρόσωπο του Αγίου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος για 15 ολόκληρα χρόνια στάθηκε επάξια στο τιμόνι της τοπικής εκκλησίας. Ο «παππούλης», όπως πολλοί τον αποκαλούν με συμπάθεια και τρυφερότητα, είναι μία σεβάσμια μορφή που έχει αγαπηθεί από τον κρητικό λαό.

Ο ξεχωριστός Ιεράρχης απαλλάχθηκε των καθηκόντων του με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά και τις ιατρικές γνωματεύσεις των κ. Δ. Κοφτερίδη, Χ. Λιονή και Ι. Ζαγανά.

Εφημερίδα «Πατρίς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση