HomeHL-HealthΓαλιατσάτος: Αν κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό πάνω από 80%, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει

Γαλιατσάτος: Αν κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό πάνω από 80%, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει

Από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος.

Αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον σχετικά με το αν η Όμικρον προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα, ωστόσο σε μερικά κράτη με μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο φαίνεται ότι κολλάνε, αλλά σε άλλα κράτη που οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, η Όμικρον δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

«Το εμβόλιο βοηθάει ακόμα, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το  νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει. «Ο ιός θα μείνει, αλλά είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη» υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση