HomeHL-GreeceΣχολεία: Κυρώσεις στους γονείς και όταν οι μαθητές προσέρχονται χωρίς μάσκα ή εξετάσεις

Σχολεία: Κυρώσεις στους γονείς και όταν οι μαθητές προσέρχονται χωρίς μάσκα ή εξετάσεις

Η τροπολογία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και επιβολή χρηματικής ποινής θα έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή που δεν τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο με τα μέτρα λειτουργίας των σχολείων.

Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες ποινές θα ισχύουν και για τις περιπτώσεις που μαθητές/τριες προσέρχονται στις τάξεις χωρίς μάσκα ή χωρίς τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και αυτές οι περιπτώσεις αφορούν την παρεμπόδιση των παιδιών από την πρόσβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ειδικότερα, η τροπολογία των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι όποιος/α έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, δηλαδή μέχρι και το Γυμνάσιο, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Οι διευθυντές κινητοποιούνται μετά από παρατεταμένη απουσία των μαθητών

Εφόσον στην τροπολογία δεν ορίζεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εκκινούν οι διαδικασίες για την ποινική δίωξη των γονέων, το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε πως θα πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε εύλογο διάστημα να κινητοποιούνται έπειτα από παρατεταμένη απουσία μαθητή που δεν έχει δικαιολογηθεί.

Σημειώνεται ότι όταν μαθητής/τρια απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σχολείο, κυρίως για λόγους υγείας, ενημερώνει το σχολείο και προσκομίζει τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον λόγο απουσίας.

 «Και μία περίπτωση αρκεί»

«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του» τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας πως η τροπολογία αφορά τους γονείς που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο. Προσέθεσε επίσης πως «οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, αλλά και μια περίπτωση αρκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είπε πως «είναι λίγα τα παιδιά σε σχέση με τον μαθητικό πληθυσμό, που φτάνει τα 1,5 εκατ. παιδιά, ωστόσο και έτσι είναι ένας αριθμός που κινητοποιεί, στεναχωρεί και ενοχλεί το υπουργείο μας».

Αρνούνται τα self test ή τις μάσκες

Άλλωστε η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται στον απόηχο των περιστατικών όπου μαθητές και μαθήτριες δεν προσέρχονται στα σχολεία εξαιτίας των γονέων τους επειδή οι ίδιοι αρνούνται να τους κάνουν self test ή δεν τους επιτρέπουν να φορούν μάσκα.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τουλάχιστον 70 παιδιά απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα δια ζώσης μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 50 μαθητές ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Ανάλογη η εικόνα και στην Αλεξανδρούπολη, όπου τουλάχιστον πέντε μαθητές -τρεις μαθητές του δημοτικού και δύο του νηπιαγωγείου- απουσιάζουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

|Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Μπαντίκος ανέφερε πως για αυτές τις περιπτώσεις έχουν ήδη ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές και ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο γίνεται προσπάθεια να μεταπειστούν οι γονείς και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.

Διευκρίνισε επίσης πως «οι συγκεκριμένοι γονείς δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες» και συμπλήρωσε πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση