HomeHL-HealthΟι παιδίατροι φωνάζουν:«Εμβολιάστε τα παιδιά, δεν είναι στο απυρόβλητο»

Οι παιδίατροι φωνάζουν:«Εμβολιάστε τα παιδιά, δεν είναι στο απυρόβλητο»

Τι αναφέρουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τα παιδιά σίγουρα δεν είναι στο απυρόβλητο», αναφέρει ο παιδίατρος και εκπρόσωπος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, δείχνοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν και τα μικρότερα παιδιά, 5 – 11 ετών. Η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει μεθαύριο Παρασκευή και η σύσταση από τους ειδικούς προς τους γονείς είναι ξεκάθαρη: Μπορεί γενικά οι ανήλικοι να νοσούν ήπια με την Covid-19, ωστόσο πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις και η σπάνια πιθανότητα ο πανδημικός ιός να οδηγήσει σε επιπλοκές -πρόσφατο παράδειγμα η 14χρονη στη Λαμία που έχασε τη ζωή της-, ενώ «καραδοκούν» το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο αλλά και το σύνδρομο Long Covid.

Πιο μεταδοτικά

«Το επιχείρημα αρκετών γονέων ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν δεν έχει βάση. Εννοείται πως παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα εμβολιαστούν άμεσα χωρίς περιστροφές. Για τα υπόλοιπα παιδιά, όμως, δεν ξέρουμε ποια μπορούν να εκδηλώσουν επιπλοκές. Συνεπώς, εμβολιάζουμε τα παιδιά κατ’ αρχάς για την ατομική τους προστασία. Επίσης, τα παιδιά διασπείρουν τον ιό. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι βρέφη και παιδιά από 0 έως 3 ετών μεταδίδουν τον κορωνοϊό περισσότερο σε σχέση με όλες τις άλλες ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι όταν ο ιός δεν βρίσκει χώρο και έδαφος να εξαπλωθεί, θα πάει σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς, δηλαδή θα προσβάλλει τα μικρότερα παιδιά», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Νταλούκας.

Ενας συχνός φόβος των γονέων είναι οι μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες που έχουν αναφερθεί ως επιπλοκή του εμβολίου. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με τον παιδίατρο, ότι ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις από τη νόσηση είναι πολύ μεγαλύτερος. Το παράδειγμα της 14χρονης στη Λαμία που διαγνώστηκε με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο νοσώντας με την Covid-19 παραμένει επίκαιρο και η τραγική είδηση του θανάτου της πρέπει να προτρέπει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Εάν ένα παιδί έχει ευπάθεια να κάνει μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, από τον ιό είναι πάρα πολύ πιο πιθανό να το πάθει. Τα αναφερόμενα περιστατικά από τον εμβολιασμό αυτοϊάθηκαν. Με τον ιό μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες μια τέτοια επιπλοκή», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Πότε και πού

Η πρώτη παραλαβή εμβολίων στη χώρα μας για τα παιδιά 5-11 ετών θα είναι στις 13 Δεκεμβρίου και το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό τους στις 15 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους, θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Ειδικά για την Αττική οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία: Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα γίνονται καταδρομικοί εμβολιασμοί, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό των ενηλίκων. Οδηγίες θα υπάρξουν από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr. Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα θα μπορούν να εμβολιάζουν και τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο συμμετοχή τους δεν αποδείχθηκε τόσο «ζωντανή» αφού λιγότεροι από 100 σε σύνολο περισσότερων από 3.000 παιδιάτρων συμμετέχουν στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Δόση, παρενέργειες

Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer / BioNTech) είναι το 1/3 σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιείται στους ενήλικες και πιο συγκεκριμένα 10 μg σε σύγκριση με 30 μg.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι ήπιες ή μέτριες και παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη.

Μέχρι σήμερα, παιδιά από 5 έως 11 ετών εμβολιάζουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, πρόσφατα εγκρίθηκε και στην Αυστραλία, ενώ τον ίδιο δρόμο θα πάρουν και οι ευρωπαϊκές χώρες μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι έφηβοι

Ηδη κατά της Covid-19 εμβολιάζονται οι έφηβοι από 12 ετών και πάνω. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 15-17 ετών ανέρχεται σε 45,9% και 30% στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών.

Ο εμβολιασμός των ανήλικων είναι εξαιρετικά σημαντικός αφού τα κρούσματα αυξάνονται και σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ξεκινούν ενδοοικογενειακές μεταδόσεις. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το σύνολο των κρουσμάτων στους ανηλίκους (ηλικίες 0-17 ετών) ανέρχεται σε 166.049. Από την έναρξη του σχολικού έτους έως και χθες έχουν καταγραφεί 90.159 περιστατικά σε ανηλίκους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει μια τεράστια αύξηση με ακόμη και περισσότερα από 8.500 κρούσματα ημερησίως. Ετσι, αναλόγως αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών που νοσούν, που πάντως σταθερά αντιπροσωπεύουν περί το 25% του συνόλου των κρουσμάτων.

Οσον αφορά στην τρίτη δόση για τους ανηλίκους, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά έχουν πολύ καλή ανοσολογική απάντηση, πολύ καλύτερη σε σχέση με τους ενηλίκους, συνεπώς παραμένουν προστατευμένα μεγαλύτερο διάστημα με τη δεύτερη δόση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και για άλλα εμβόλια σε μικρότερες ηλικίες γίνονται λιγότερες δόσεις. Ενδεικτικά, στο εμβόλιο του HPV σε παιδιά κάτω των 14 ετών γίνονται δύο δόσεις, ενώ στους πάνω από 15 ετών τρεις δόσεις.

Οδηγίες ΠΟΥ

Απέναντι στην έξαρση της πανδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε χθες να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά. Προκειμένου να αποτραπεί το εκ νέου κλείσιμο σχολείων και η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, ο ευρωπαϊκός βραχίονας του Οργανισμού συστήνει να ενισχυθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία και να εξεταστεί ο εμβολιασμός παιδιών που πάνε σχολείο. «Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, πρέπει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση