HomeHL-HealthΜεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα η Omicron γιατί έχει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα

Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα η Omicron γιατί έχει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή θα εκτοπίσει πολύ σύντομα τη «Δέλτα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονρς όσον αφορά τα τελευταία ευρήματα από τις μελέτες της μετάλλαξης Omicron η οποία εξαπλώνεται σιγά – σιγά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και η μεταδοτικότητά της είναι μεγαλύτερη τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Σύμφωνα με επιστήμονες τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά που έχει ένα απλό κρύωμα ενώ η πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και δεν χρήζουν νοσηλείας.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

Όπως όλα δείχνουν η Omicron κινείται πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι σύντομα θα έχει εκτοπίσει την Δέλτα.  «Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό  που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε  το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

Παράλληλα Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα μετάλλαξη έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.  «Η παραλλαγή Omicron πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει πως «αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Και η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορωνοιό εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση