HomeHL-PsilaΣιβηρία: Απολαμβάνουν τις βουτιές τους στους -57 βαθμούς Κελσίου

Σιβηρία: Απολαμβάνουν τις βουτιές τους στους -57 βαθμούς Κελσίου

Η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται στις 3 ώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια βουτιά απόλαυσαν οι κάτοικοι της πιο ψυχρής κατοικημένης περιοχής στον κόσμο, το χωριό Οymyakon, που βρίσκεται στη Σιβηρία και συγκεκριμένα στη βορειοανατολική Γιακουτία.

Οι τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν τις πολικές θερμοκρασίες που έφθασαν τους -57 βαθμούς Κελσίου και βούτηξαν στην κοντινή πηγή. Να σημειωθεί ότι αρκετοί παραπόταμοι του ποταμού Ιντιγκίρκα του οποίου το υψηλότερο υψόμετρο είναι κατά τη διάβαση από τα υψίπεδα του Οymyakon, δεν παγώνουν ποτέ τον χειμώνα, παρά τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω των πολλών πηγών που υπάρχουν. Επομένως, η θερμοκρασία του νερού παραμένει περίπου στον 1 ή τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Και πάλι δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε την τόλμη όσων βουτούν στα παγωμένα νερά καθώς στην ατμόσφαιρα επικρατούν -57 βαθμοί Κελσίου.

Το χωριό Οϊμιάκον, το οποίο πήρε την ονομασία του από τον ομώνυμο ποταμό , του οποίου το όνομα σημαίνει “παγωμένο μπάλωμα νερού”, βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Λόγω της βόρειας θέσης του χωριού, η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες τον Δεκέμβριο έως 21 ώρες τον Ιούνιο.

Είναι η πιο ψυχρή κατοικημένη περιοχή στον κόσμο, στη βορειοανατολική Γιακουτία στη Σιβηρία και πρόκειται για μια αγροτική περιοχή στα βόρεια της Δημοκρατίας των Σαχά, κατά μήκος του ποταμού Ιντίγκιρκα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στο Οϊμιάκον είναι +37 °C και −67,7 °C. Ειδικότερα η θερμοκρασία −67,7 °C καταγράφηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1933 και με αυτό τον νούμερο το Οϊμιάκον έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο παγωμένου οικισμού στη Γη (το χαμηλότερο νούμερο σε μόνιμα κατοικημένη περιοχή).

Για την ιστορία, ακόμα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται μόνο στην Ανταρκτική και το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας που «χτύπησε» ποτέ τη Γη καταγράφηκε στον ρωσικό σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική με −89,2 °C στις 21 Ιουλίου 1983.

Αντίθετα με την ευρύτερη περιοχή της Γιακουτίας, οι μαθητές στο Οϊμιάκον πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο εκτός και αν η θερμοκρασία πέσει στους -55 βαθμούς Κελσίου. Οι μικρότεροι μαθητές, ηλικίας 7-11 ετών, επιτρέπεται να μείνουν σπίτι μόνο αν η θερμοκρασία είναι -53 βαθμοί Κελσίου. Αλλιώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να χάνουν μαθήματα, σύμφωνα με το Siberian Times. Έτσι, την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη οι μαθητές δημοτικού σχολείου έχασαν τα μαθήματά τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Το ξύλινο σχολείο που χτίστηκε το 1932 εξυπηρετεί τόσο το ίδιο το χωριό όσο και δύο κοντινά του.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση