HomeΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΈξυπνα tips για να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει πάντα υπέροχα

Έξυπνα tips για να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει πάντα υπέροχα

Για να εξαλείψεις τις δυσάρεστες οσμές και να φέρεις φρεσκάδα στο σπίτι σου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η όσφρηση αποκαλείται συχνά η πιο ισχυρή αίσθηση του ανθρώπου, και τόσο οι καλές όσο και οι κακές μυρωδιές μας λένε πολλά για τον κόσμο: τι πρέπει να τρώμε, ακόμα και ποιον πρέπει να φιλάμε.

Όταν πρόκειται για τα σπίτια μας, αν ένας χώρος μυρίζει φρεσκάδα, αυτό είναι υπέροχο σημάδι. Αν η μυρωδιά όμως είναι δυσάρεστη, νιώθουμε άβολα.

Αλλά το μυστικό για έναν χώρο που μυρίζει ευχάριστα δεν είναι να ψεκάζεις άρωμα πάνω στις ήδη υπάρχουσες μυρωδιές. Όπως λέει και η ιδρύτρια της εταιρείας καθαρισμού Clean My Space Melissa Maker, «Ένα καθαρό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει σαν τίποτα». Δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από τις δυσάρεστες μυρωδιές και να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει τέλεια:

Αντιμετώπισε την υγρασία

Η υγρασία είναι η νούμερο ένα αιτία των οσμών του σπιτιού. Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις ένα υγρόμετρο για να ελέγχεις το επίπεδο υγρασίας σε κάθε δωμάτιο – εάν ανακαλύψεις πως ένα δωμάτιο έχει υγρασία πάνω από 60 τοις εκατό, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις έναν αφυγραντήρα. Επίσης, αντικατάστησε τα σφουγγάρια τουλάχιστον κάθε μία έως δύο εβδομάδες, βεβαιώσου ότι οι καθαρές πετσέτες είναι πλήρως στεγνές πριν τις διπλώσεις και κρέμασε τα πατάκια του μπάνιου πάνω από τη ράβδο του ντους για να τα βοηθήσεις να στεγνώσουν.

Καθάρισε τα προφανή σημεία

Σημεία όπως οι κάδοι απορριμμάτων, τα κρεβάτια για κατοικίδια και οι κάδοι για πάνες αναδίδουν δυσάρεστες μυρωδιές. Δυστυχώς, όσο περισσότερο χρόνο περνάς γύρω από δυσάρεστες μυρωδιές, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι μυρίζουν. Καθάρισε το εσωτερικό του κάδου απορριμμάτων σου (συμπεριλαμβανομένου του καπακιού, εάν υπάρχει) τουλάχιστον μία φορά το μήνα, πλύνε τακτικά το κρεβάτι του κατοικιδίου σου και αν μπορείς, χρησιμοποίησε μικρούς κάδους σκουπιδιών στο σπίτι σου, ώστε να αναγκάζεσαι να βγάζεις τα σκουπίδια πιο τακτικά.

Ψάξε το ψυγείο

Πέταξε οτιδήποτε βρίσκεται στο ψυγείο και μπορεί να έχει χαλάσει. Μερικοί από τους χειρότερους «ενόχους» είναι συνήθως τα καρυκεύματα – τα οποία τείνουμε να πιστεύομε ότι διαρκούν για πάντα. Κάνε μια απογραφή του ψυγείου σου τουλάχιστον κάθε μήνα για να βεβαιωθείς ότι το περιεχόμενο του είναι φρέσκο.

Στη συνέχεια, τρίψε καλά το εσωτερικό του ψυγείου σου. Εάν έχεις αφαιρούμενα ράφια και συρτάρια, τράβηξε τα έξω και μούλιασε τα σε ζεστό σαπουνόνερο. Καθάρισε το εσωτερικό με ένα μείγμα ζεστού νερού , λευκού ξιδιού και λίγο σαπούνι πιάτων.

Καθάρισε τις μαλακές επιφάνειες

Τα χαλιά, τα μαξιλάρια, οι ταπετσαρίες, τα κλινοσκεπάσματα και τα καλύμματα παραθύρων είναι μαγνήτες για τις μυρωδιές. Μόλις στεγνώσει μια διαρροή ή σκουπιστεί η βρωμιά, τα βακτήρια που προκαλούν οσμή μπορούν να μείνουν. Καθάρισε με ατμό τις ταπετσαρίες και τα χαλιά σου μία φορά το χρόνο και για τα μαξιλάρια, τα κλινοσκεπάσματα και τα καλύμματα παραθύρων, έλεγξε τις ετικέτες φροντίδας των υφασμάτων για να δεις εάν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

Άνοιξε το παράθυρο

Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φέρεις φρεσκάδα στο σπίτι σου, ειδικά αν υπάρχουν μυρωδιές μαγειρέματος. Το άνοιγμα ενός παραθύρου δίνει μια αίσθηση καθαρότητας και βελτιώνει ακόμη και τη διάθεση σου.

Βρες διακριτικούς τρόπους για να αρωματίσεις

Οι ατμοποιητές δεν είναι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις τα αιθέρια ελαία. Μπορείς να φτιάξεις ένα δικό σου σπρέι ανανέωσης υφασμάτων, ανακατεύοντας μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι, μισό φλιτζάνι οινόπνευμα εντριβής, 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο αραβοσίτου και 20 σταγόνες από το αγαπημένο σου λάδι σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού.

Τα δυνατά αρώματα δεν είναι πάντα τα καλύτερα

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι για να μυρίζει το σπίτι σου «καλά», η μυρωδιά πρέπει να γίνεται αντιληπτή το δευτερόλεπτο που περνάς από την πόρτα. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο – θέλεις μια γενική αίσθηση ενέργειας και χαλάρωσης. Επίσης, μερικοί μπορεί να έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες σε έντονες μυρωδιές και δεν θέλεις να τους κάνεις να νιώθουν άβολα στο σπίτι σου. Απόφυγε υπερβολικά γλυκές μυρωδιές και προτίμησε κάτι πιο φυσικό, όπως ξύλα, λουλούδια και εσπεριδοειδή.

pronews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση