HomeΚΟΣΜΟΣΚαι η Τσεχία οδεύει προς υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών

Και η Τσεχία οδεύει προς υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, όπως επίσης στους γιατρούς και στα σώματα ασφαλείας οδεύει και η Τσεχία.

Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας προετοιμάζει ένα διάταγμα, το οποίο θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών, όπως επίσης για τους εργαζόμενους στο ιατρικό προσωπικό και τα σώματα ασφαλείας.

Η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε σύγκριση με άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών είναι μία από τις πλέον πληγείσες τις τελευταίες εβδομάδες από μια αναζωπύρωση των μολύνσεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη στρέφεται πως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η Τσεχία θα έπρεπε να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεχ, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Υγείας, το διάταγμα θα μπορούσε να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, με την υποχρέωση για τον εμβολιασμό να προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, το αν θα παραμείνει σε ισχύ αρκετά προκειμένου να εφαρμοστεί τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να αντικατασταθεί από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο νέος συνασπισμός τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε επαγγελματίες.

Μόλις το 59,6% των Τσέχων έχει εμβολιαστεί, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 66,3% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση απαγόρευσε την πρόσβαση στους ανεμβολίαστους σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες από τον Νοέμβριο. Εντούτοις, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του εμβολιασμού και των επιδημιολογικών μέτρων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων STEM, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, κατέδειξε πως το 19% του πληθυσμού παραμένει αντίθετο στο ενδεχόμενο να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες είναι μοιρασμένοι στα δύο, με ποσοστό 43% έναντι 43%, στο ερώτημα για το αν στηρίζουν ή απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση