HomeHL-EconomyΑκίνητα: Λιγότερο από ένας μήνας για φθηνές μεταβιβάσεις, τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Ακίνητα: Λιγότερο από ένας μήνας για φθηνές μεταβιβάσεις, τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Παράταση για αντικειμενικές αξίες, βεβαιώσεις μηχανικών και αδήλωτα εμβαδά ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάτι λιγότερο από ένα μήνα για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν οι ενδιαφερόμενοι καθώς από 1ης Ιανουαρίου του 2022 όλα αλλάζουν και οι αυξήσεις που έρχονται σε πολλές περιοχές της χώρας θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος μεταβίβασης.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2022, στα συμβολαιογραφικά γραφεία τα πληκτρολόγια έχουν πάρει «φωτιά», ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση να δοθεί τρίμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, της βεβαίωσης μηχανικού, καθώς και για τη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Λίγο πριν από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να προσέξουν πρωταρχικά την αξιοποίηση του χρόνου για τη συλλογή των δικαιολογητικών, καθώς η γραφειοκρατία είναι μεγάλη και χρονοβόρα.

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής:

– Τίτλος ιδιοκτησίας.

-Οικοδομική άδεια.

– Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος.

– Εγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου.

– Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού.

– Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

– Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη.

– Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη.

– Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

– Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς.

– Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Οσοι προχωρούν στην αγορά κάποιου ακινήτου θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τα οποία διαθέτουν για να αποκτήσουν το ακίνητο.

Ολες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Στις περιοχές που θα ισχύσουν αυξημένες αντικειμενικές αξίες, δεν ανεβαίνει μόνο το κόστος αγοραπωλησιών αλλά και εκείνο των γονικών παροχών, καθώς οι τελευταίες μπορεί να είναι αφορολόγητες μέχρι την αξία των 800.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνουν τα συμβολαιογραφικά και άλλα έξοδα, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Τα έξοδα αυτά (συμβολαιογραφικά, κόστος του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου) μπορεί να φτάσουν και το 2% του κόστους συναλλαγής.

Αντίστοιχοι με τις γονικές παροχές είναι οι λόγοι «επίσπευσης» της απόφασης και όσον αφορά στις αγοραπωλησίες. Εκεί, εκτός από την αύξηση των εξόδων μεταβίβασης -που μπορεί να είναι και περισσότερα, καθώς αν και δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου, δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να ζητούν νομική βοήθεια για τον έλεγχο των τίτλων-, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιφέρει από τις αρχές του χρόνου και αύξηση του φόρου. Λόγω της αναστολής του ΦΠΑ, στις περισσότερες μεταβιβάσεις επιβάλλεται ο φόρος 3% επί της αντικειμενικής αξίας ακινήτου, ο οποίος είναι προφανές ότι θα είναι μεγαλύτερος από τις αρχές του χρόνου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση