HomeHL-TOPΕμβολιασμένος και σε καλή κατάσταση ο ασθενής «μηδέν» – Έγινε ιχνηλάτηση σε όλες τις επαφές του

Εμβολιασμένος και σε καλή κατάσταση ο ασθενής «μηδέν» – Έγινε ιχνηλάτηση σε όλες τις επαφές του

Δεν χρήζει νοσηλείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε καλή κατάσταση είναι ο ασθενής «μηδέν» με ήπια συμπτώματα της νόσου ενώ η ιχνηλάτηση που έγινε στο στενό του περιβάλλον έδωσε αρνητικά δείγματα. Ο 40χρονος άνδρας είναι εμβολιασμένος.

Όπως τόνισε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, «ο ασθενής  με τη μετάλλαξη «Όμικρον» σε καλή κλινική κατάσταση, εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία και δεν χρήζει νοσηλείας. Έγινε ιχνηλάτηση των επαφών του και ακολουθεί τις οδηγίες που του δόθηκαν.
Τόσο ο ίδιος όσο και το περιβάλλον του είναι συνεργάσιμο».

Συνολικά ελέγχθηκαν 18 άτομα με τα οποία ο 40χρονος άνδρας ήρθε σε επαφή και τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά.

Εργάζεται στο Γιοχάνεσμπουργκ ο ασθενής “μηδέν”

Υπενθυμίζεται οτι ο 40χρονος άνδρας, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ και ήρθε στα Χανιά μέσω Αθηνών για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.

Ο ασθενής έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο παρουσίασε κάποια συμπτώματα και έκανε rapid test και PCR.

Το εργαστήριο στο οποίο απευθύνθηκε είχε κάποιες υποψίες κυρίως λόγω ιστορικού του ταξιδιού και με δική του πρωτοβουλία έστειλε το δείγμα στο Ιολογικό Εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ.

«Κάναμε την ανάλυση κι έτσι έχουμε πλέον στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron. Ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί, το ξέραμε και το υποστηρίζαμε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Γεώργιος Σουρβίνος.

«Κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο. Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Μπορμπουδάκη.

Πλεύρης: Αναμενόμενο να φτάσει και στην Ελλάδα η παραλλαγή Ομικρον

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Ζαούτης: Η άφιξη στην Κρήτη, τα διαδοχικά τεστ -Πότε εντοπίστηκε

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια.

Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση