HomeHL-9Εκτεταμένη διάβρωση σε εξωτερικούς λίθους στον Άγιο Τίτο

Εκτεταμένη διάβρωση σε εξωτερικούς λίθους στον Άγιο Τίτο

87.000 ευρώ για την αποκατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διάβρωση στα μεταλλικά ελάσματα που ενώνουν τους λίθους αλλά και στη λιθοδομή παρατηρείται στο εξωτερικό κέλυφος του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, ίσως του πιο εντυπωσιακού και σίγουρα του πιο πολυφωτογραφημένου ναού του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πολιτικό μηχανικό «η ζημιά που έχει υποστεί ο ναός (και αποτυπώνεται ευδιάκριτα στις φωτογραφίες του cretapost) δείχνει να μην επηρεάζει τη στατικότητα του κτιρίου – συνεπώς δεν είναι σοβαρή – ωστόσο χρήζει άμεσης αποκατάστασης».

Κινητοποίηση σε Υπουργείο Πολιτισμού – Περιφέρεια Κρήτης

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι προτροπές της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κρήτη σε συνεργασία με τον Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Αγίου Τίτου υπέγραψε σύμβαση αποκατάστασης του ναού.

«Η προγραμματική σύμβαση του Αγίου Τίτου να προωθηθεί άμεσα», ήταν η σύσταση της κας. Μενδώνη στο σχετικό συμβούλιο στην Περιφέρεια.

Το κονδύλι που κατάφερε να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται στα 87.000 ευρώ και η ίδια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείρισή του, από τις τεχνικές μελέτες έως τις εργασίες αποκατάστασης του.

agiostitos-2

agiostitos-3

agiostitos-4

Η διάβρωση στους αρμούς – Το χρονικό

«Λόγω της υγρασίας που έχει αναπτυχθεί και έχει διεισδύσει μέσα από τους αρμούς και τους πόρους της πέτρας έχει διαβρωθεί ο οπλισμός της λιθοδομής με αποτέλεσμα να παραμορφώνει την πέτρα και κατ’ επέκταση τη στατικότητα, την όψη και την αισθητική του Ιερού Ναού» αναφέρει αποκλειστικά στο cretapost πολιτικός μηχανικός αναφορικά με τις φθορές που παρουσιάζει εξωτερικά ο ναός.

«Ήταν χειμώνας του 2020 όταν διαπιστώσαμε στο εξωτερικό κέλυφος του ναού τη διάβρωση. Το 1869 ο Βεζύρης Ααλή Πασάς ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση από την Κωνσταντινούπολη την ανέγερση νέου μεγαλοπρεπούς τεμένους (Γενί τζαμί) διατηρώντας όμως και το παλαιό του όνομα. Τότε αποφασίστηκε το κτίριο εκείνο να περιβληθεί με λίθους οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικά αντικείμενα. Αυτά σε βάθος χρόνου εμφάνισαν σκουριά και διάβρωση στο ναό», αναφέρει ο Προϊστάμενος του Αγίου Τίτου.

Άμεσα το ιερατικό συμβούλιο κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση συντήρηση και αποκατάσταση του ναού μέχρι που καταλήξαμε στη σημερινή προγραμματική σύμβαση.

agiostitos-5

agiostitos-6

agiostitos-8

Όταν ο ναός έμεινε κλειστός για τρία χρόνια

Στον Άγιο Τίτο βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο πολλοί Ηρακλειώτες οι οποίοι από τη νεότητα και τα φοιτητικά τους χρόνια βρίσκονται στις συνάξεις του ναού και εξακολουθούν να εκκλησιάζονται τακτικά και ως ενήλικες ακόμα κι αν πλέον μένουν μακριά από το κέντρο της πόλης.

Ωστόσο ακόμα κι εκείνοι ενδεχομένως αγνοούν ή δε θυμούνται – οι μεγαλύτεροι – ότι ο ναός έμεινε κλειστός επί τρία χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1980. Τότε έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού οι οποίες ανάγκασαν τους ιερείς να λειτουργούν στον μικρό παρεκκλήσι που βρίσκεται στον πρόναο.

Έτσι, οι εργασίες εκείνες παρέδωσαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης έναν ναό «κόσμημα» που αποτελεί ένα μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη και την ιστορία του Ηρακλείου.

agiostitos-9

agiostitos-7

agiostitos-10

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση