HomeHL-9Σαρηγιάννης: Η πορεία του κορωνοϊού στην Κρήτη –Ποιες περιοχές ανησυχούν

Σαρηγιάννης: Η πορεία του κορωνοϊού στην Κρήτη –Ποιες περιοχές ανησυχούν

Η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδος του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχητική είναι η πορεία του κορωνοϊού στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Δημοσθέση Σαρηγιάννη και της ομάδος του.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναλύοντας τα δεδομένα από την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ παραθέτει τις εκτιμήσεις του λέγοντας αναλυτικά για την Κρήτη:

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 208 κρούσματα χθες, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με προχθές, βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας, και συνεχίζει ανοδικά, αλλά με μειωμένη ένταση.

hrakleio-sarhgiannhs

Στα Χανιά με 59 κρούσματα έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και επιβράδυνση της ανοδικής τάσης, έχοντας ήδη βρεθεί πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας.

xania-sarhgiannhs

Μειωμένος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 44 κρούσματα, και διαμορφώνεται πτωτική τάση, που το έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας .

rethymno-sarhgiannhs

Στο Λασίθι παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 24 κρούσματα, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση έως και ήπια αναστροφή της πτωτικής πορείας, οπότε και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας για λίγες ακόμα ημέρες.

lasithi-sarhgiannhs

Οι αναλύσεις για επικράτεια, ΜΕΘ και νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης ανέρχεται στα 7.486 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.304. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 6.308 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.416 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.

Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 636.441 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,2 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (88) που καταγράφηκε είναι μειωμένος σε σχέση με προχθές (104). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που την Τρίτη είναι 86,6 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Τρίτη, ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με τη Δευτέρα (664 από 657). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

meth-sarhgiannhs

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

noshleies-sarhgiannhs

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

thanatoi-sarhgiannhs

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση