HomeΚΟΣΜΟΣΒαθαίνει η νομισματική κρίση στην Τουρκία

Βαθαίνει η νομισματική κρίση στην Τουρκία

«Δεν συμβιβάζομαι» λέει ο Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου βρίσκεται πλέον στο 1:13, με το τουρκικό εθνικό νόμισμα να έχει απωλέσει σήμερα 2,7% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος αναφοράς.

Παράλληλα συνεχίζει και η κατρακύλα της λίρας έναντι του ευρώ με 3,55% και σχέση σχεδόν 1:15. Ουσιαστικά εδώ και δυο μήνες σχεδόν μέρα παρά μέρα η τουρκική λίρα καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ εξανεμίζοντας το εισόδημα του μέσου Τούρκου πολίτη.

Από τη συζήτηση που έκαναν οι εξαγωγείς της χώρας το 2008 διαμαρτυρόμενοι ότι η σκληρή τότε λίρα πλησίαζε τη σχέση 1:1 προς το δολάριο, μέσα σε 13 χρόνια τα πράγματα έφτασαν στον αντίποδα με την λίρα να κατακρημνίζεται ανεξέλεγκτα.

Υποτίμηση 152% σε μια τριετία

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η λίρα για την οποία μιλάμε σήμερα είχε άλλα 6 μηδενικά που διαγράφηκαν. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2001 ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 1.200.000 λίρες Τουρκίας.

Με τις πολιτικές εξελίξεις και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το τουρκικό νόμισμα ξεκίνησε την κατηφόρα το 2013. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει υποστεί μείωση κατά 152%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Η επιμονή του προέδρου Ερντογάν σε επιθετική μείωση του επιτοκίου δείχνει πως οι πιέσεις στη λίρα θα συνεχιστούν και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ακόμη και μια ικανοποιητική αύξηση του βασικού μισθού που έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη , θα εγγυηθεί στον Ερντογάν νίκη στις εκλογές του 2023.

 «Δεν συμβιβάζομαι» λέει ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, μπορεί στην Τουρκία να κάνουν ουρές ακόμα και για ένα καρβέλι ψωμί, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει πεισματικά στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, παρότι ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια.

Μάλιστα, ο ίδιος στην τελευταία του ομιλία του αναφέρθηκε στις οικονομικές του γνώσεις. «Έχω σπουδάσει οικονομικά, και έχω γνώσεις και πεποιθήσεις σε μια σειρά αξιών. Πέρα από την οικονομική εκπαίδευση, το επιτόκιο είναι η αιτία, κι όχι το αποτέλεσμα, κι άρα πρέπει να μειωθεί», τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε αυτό. Γιατί είναι και δική μου ιδιοσυγκρασία, μέσα στο εύρος των τιμών. Δεν μπορώ και δεν θα συμβιβαστώ. Με αυτό τον τρόπο θα τα καταφέρουμε. Θα δείτε, ελπίζω, πως θα πέσει ο πληθωρισμός πριν από τις εκλογές. Είναι πολύ ξεκάθαρο με όλα τα στοιχεία και όλα… Γι’ αυτό τα λόμπι των συμφερόντων έχουν λυσσάξει», διευκρίνισε.

FT:  Η νομισματική κρίση οφείλεται στις πολιτικές Ερντογάν

Η δημοτικότητα του «σουλτάνου» μειώνεται καθώς οι υψηλότερες τιμές ρίχνουν την ποιότητα ζωής των Τούρκων, σχολιάζουν οι Financial Times. Mάλιστα, χαρακτηρίζουν «πολύ ασυνήθιστη» τη νομισματική κρίση της Τουρκίας, την ώρα που ο Ερντογάν κατηγορεί μόνο εξωτερικές δυνάμεις για την υποτίμηση της λίρας.

Ο Ερντογάν μαίνεται εδώ και καιρό κατά του «λόμπι των επιτοκίων» όπως το αποκαλεί, όμως παράλληλα έχει υπάρξει και ένας πονηρός πραγματιστής, που στις προηγούμενες περιπτώσεις αστάθειας του νομίσματος, στο τέλος επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Αυτή τη φορά, εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην ιδεολογική του δέσμευση προς τα χαμηλά επιτόκια, δηλώνοντας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι η Τουρκία είχε εμπλακεί σε έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα.

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αισιόδοξα ότι ο Ερντογάν διανύει τα τελευταία του χρόνια στην εξουσία, και ότι οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023 θα φέρουν το τέλος της εξουσίας του.

Real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση