HomeΕΛΛΑΔΑΥποχρεωτικός εμβολιασμός – Στη Βουλή ίσως και απόψε η τροπολογία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Στη Βουλή ίσως και απόψε η τροπολογία

Τι θα περιλαμβάνει η τροπολογία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμα και απόψε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που περιλαμβάνει το νέο ανακοινωθέν μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών με σκοπό την άμεση ψήφισή του ενδεχομένως και αύριο.

Τα νέα υγειονομικά δεδομένα έχουν βάλει σε κατάσταση εγρήγορσης την κυβέρνηση όπως επίσης έχει ενεργοποιήσει και τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων, με την ψηφοφορία να αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον δεδομένου του πολιτικού κόστους που κουβαλά η εν λόγω απόφαση υποχρεωτικότητας.

Το στίγμα έδωσε εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σημείωσε ότι στην επίμαχη ψηφοφορία θα φανεί τι πραγματικά πιστεύει ο κάθε βουλευτής φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε μάλιστα ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά εθνικά απολύτως αναγκαία η απόφαση του πρωθυπουργού και τη κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

“Το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος! Εκεί κρίνεται η πραγματική αγάπη του καθενός για πατρίδα και όχι αυτή που βολεύει για να παίρνει ψήφους» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε πιστεύει κανείς ότι είναι πολιτικά εύκολη ή βολική για τον πρωθυπουργό;

Ή έχουμε πρωθυπουργό που για περίεργους λόγους θέλει να χάνει ψήφους και να γίνεται δυσάρεστος; Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη απόφαση είναι πολιτικά. Όσοι όμως έχουμε αίσθηση στοιχειώδη του πατριωτισμού και της ανθρωπιάς, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι περίπου μονόδρομος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε ημέρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση.

Η εν λόγω κατηγορία για έχει περιθώριο να κάνει την πρώτη δόση θα είναι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 2 δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά. «Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι υπήρχαν πέντε επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας για όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα τονίζονται τα εξής:

1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60+

2) 7 στους 10 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 60+

3) 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι

4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγειας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ο,τι στην Ελλάδα

In.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση