HomeHL-9Η απάτη τέχνες …κατεργάζεται – Πως καταφέρνουν οι επιτήδειοι να μας …κλέψουν…

Η απάτη τέχνες …κατεργάζεται – Πως καταφέρνουν οι επιτήδειοι να μας …κλέψουν…

Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το τι σκαρφίζονται οι επιτήδειοι προκειμένου να πάρουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες δε λέγεται.

Πρόκειται για ευφυέστατους ανθρώπους, που με πειθώ και θράσος καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες να τους δώσουν χρήματα με διάφορες δικαιολογίες ακόμα και τους κωδικούς από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πρόσφατα στα Χανιά ζευγάρι προσποιήθηκε ότι είχε άρρωστο παιδί και συγκέντρωνε χρήματα για την θεραπεία του. Σε άλλους ισχυρίστηκε ότι το παιδί τους πέθανε και δεν είχαν χρήματα για να μεταφέρουν τη σορό του.

Στόχος τους ήταν κυρίως ιερείς και φιλόπτωχα ταμεία και οι επιτήδειοι είχαν επενδύσει στο φιλότιμο και στην αγαθοεργία τους προκειμένου να δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό φουσκωμένο κατά 6.000 ευρώ μέσα σε τρεις μήνες!.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις οι απατεώνες στηρίζονται σε δύο βασικά πράγματα. Στον αιφνιδιασμό και στο συναίσθημα.

Προσπαθούν να προκαλέσουν τη συμπόνια των θυμάτων αλλά και να τους αιφνιδιάσουν προκειμένου να μην προλάβουν να σκεφτούν ψύχραιμα και να καταλάβουν το «κόλπο» τους!

Απατεώνες εραστές

Πολλές γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενός ωραίου και γοητευτικού άνδρα, ο οποίος με κλεμμένες φωτογραφίες προσποιείται το χήρο και ζητά τη συντροφιά γυναίκας μέσω διαδικτύου.

Είναι ευγενέστατος, ρομαντικός, μορφωμένος και στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας, χτίζοντας με τον τρόπο αυτό το status του. Οι γυναίκες πείθονται για τις καλές του προθέσεις αλλά και το κύρος του και κάποιες φορές τους κάνει και βιντεοκλήσεις που πάντα η σύνδεση έχει πρόβλημα λέγοντας τους τρυφερά λόγια.

Και εκεί που όλα βαίνουν καλώς, τους λέει πως δεν έχει κανέναν στον κόσμο και πως θέλει να μεταβιβάσει την περιουσία του σ εκείνες.

Κι εκεί αρχίζουν τα δύσκολα… Ο διανομέας για να υπογράψει το υποψήφιο θύμα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση, ζητά χρήματα! Ο δράστης κλαίγεται ότι δεν έχει άλλα αφού τα μεταβίβασε όλα σε εκείνη… και έτσι καταφέρνει να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς να κουνήσει από τον καναπέ του σπιτιού του.

Πωλήσεις αντικειμένων μέσω διαδικτύου

Μία απάτη που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι οι πωλήσεις διαφόρων αντικειμένων από αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, είδη σπιτιού μέχρι και ζώα.

Πρόσφατα Ηρακλειώτισσα πλήρωσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την αγορά σκύλου συγκεκριμένης ράτσας που ποτέ δεν έφτασε στα χέρια της. 700 ευρώ η αγορά του σκύλου, 500 ευρώ τα πιστοποιητικά του και ο εμβολιασμός του, άλλα τόσα η μεταφορά και ο σκύλος… άφαντος.

Απάτες τηλεφωνικές με τροχαία ατυχήματα

Άγνωστος τηλεφωνεί και ισχυρίζεται μέλος της οικογένειας εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα και για να μην οδηγηθούν στο δικαστήριο χρειάζονται χρήματα.

Το θύμα, συνήθως τρίτης ηλικίας, πείθεται και τους μεταφέρει σε λογαριασμό που του έχει δώσει ο απατεώνας τα χρήματα.

Απάτες στο όνομα αντιδημάρχων ή ΜΚΟ

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και κάποιος αντιδήμαρχος πέφτει θύμα…
Απατεώνας χρησιμοποιώντας το όνομα του ζητούν χρήματα είτε για κάποιο έργο είτε για κάποιο συντοπίτη που τα έχει πραγματικά ανάγκη.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν χρησιμοποιώντας το όνομα κάποιος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ή κάποιου Συλλόγου.

Πρόσφατα χρησιμοποίησαν τους «σεισμοπαθείς» του Ηρακλείου και ζητούσαν χρήματα από τους πολίτες για να τους βοηθήσουν.

Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

untitled-1

Διαφήμιση
Διαφήμιση