HomeHL-9Φωταγώγηση με ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών

Φωταγώγηση με ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών

Περιφέρεια Κρήτης, θεσμικοί εκπρόσωποι, φορείς, γυναικείες οργανώσεις, ενώνουν δυνάμεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών, έστειλαν χθες θεσμικοί εκπρόσωποι, μαθητές και πολίτες μέσα από τις εκδηλώσεις και δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με Δήμους, γυναικεία σωματεία, Επιτροπές Ισότητας, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου. Παράλληλα παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη φωταγωγήθηκε με πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του εορτασμού για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», που τιτλοφορείται με το κεντρικό σύνθημα: «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί-Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία κατά των γυναικών τώρα». Η φωταγώγηση του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας συνδυάστηκε με ενημέρωση, μηνύματα, μουσική και δρώμενα, σηματοδοτώντας την έναρξη των 16ήμερων εκδηλώσεων-δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

9

«Όλοι μαζί, με τη φωταγώγηση στο πορτοκαλί χρώμα, του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης, επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε παρόντες στον μαραθώνιο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, με τα γυναικεία σωματεία και τους φορείς συμμετέχουμε στην παγκόσμια εκστρατεία απέναντι στο «τέρας» της βίας». Ξεκινώντας σήμερα και για τις επόμενες 16 ημέρες, θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε το δίκτυ προστασίας των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, συγκλονίζοντας ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι στη διάρκεια της πανδημίας η βία εντάθηκε, γεγονός που σημαίνει συναγερμό για όλους μας. Με αυτό το δεδομένο έχουμε υποχρέωση να θέσουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα ζητήματα της έμφυλης βίας, γιατί έτσι θα βοηθήσουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους. Γιατί έτσι θα κλείσουμε τον κύκλο της βίας που πληγώνει, κυριολεκτικά, την κοινωνία μας.»

8

Τη στήριξή τους στις γυναίκες, προτρέποντάς τις, παράλληλα, να «σπάσουν τη σιωπή τους», αναφέρθηκαν στα μηνύματα τους που απηυθύναν δημόσια στην εκδήλωση έξω από την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού Γεωργία Μηλάκη και η Πρόεδρος των Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη.

Μετά τη φωταγώγηση της Περιφέρειας έγινε μουσικό δρώμενο από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου (Διεύθυνση Χορωδίας Λένα Χατζηγεωργίου, πιάνο Έλενα Περισυνάκη). Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη ακροβατικής γυμναστικής από τις μικρές αθλήτριες του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Την ίδια ώρα σε συνεργασία με το Σταθμό Αιμοδοσίας, πραγματοποιήθηκαν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ στη συνέχεια με την συμμετοχή εκπροσώπων Περιφέρειας και Δήμου Ηρακλείου έγινε φωταγώγηση και του κτηρίου στη Λότζια.

7

Παράλληλα, υλοποιήθηκε Διαδικτυακή Εσπερίδα από το Δήμο Αγίου Νικολάου «Δεν είσαι μόνη. Ενημερώσου. Μίλα». Ακόμη, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα» πραγματοποίησε Διαδικτυακή Εκδήλωση Λόγου & Διαλόγου. Επίσης, έγιναν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γόρτυνας, με τίτλο: «Τολμώ….να πω ΟΧΙ».

6

Στην εκδήλωση φωταγώγησης της Περιφέρειας Κρήτης παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Διοίκησης-Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς, Γεωργία Μηλάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Χρονάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Λουκαδάκη, η Προϊσταμένη του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, Κατερίνα Βλασάκη, η Μαίρη Παχιαδάκη Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, η Μαρία Πιτσικάκη Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και τα μέλη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης Μαρία Ξυλούρη, δημοτική σύμβουλος, Νικολέτα Σφακιανάκη, Κοινωνιολόγος και η Μερόπη Απελίδου, Υπάλληλος Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Αναπληρωματικό Μέλος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, κ.α.

5

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, οι αθλήτριες των γυναικείων ομάδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου του Γυμναστικού Σωματείου «Εργοτέλης», ενώ μεγάλη υπήρξε η ανταπόκριση εκ μέρους του κοινού και των μελών γυναικείων σωματείων και συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων. Ωστόσο, από το πρωί της χθεσινής ημέρας, έξω από την Περιφέρεια Κρήτης γινόταν ενημέρωση στους διερχόμενους από την πλατεία Ελευθερίας για τις δράσεις εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών από: το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, από την Αλεξάνδρα Αλεξίου, Σύμβουλο Υποδοχής και την Αλεξία Παπαδοπούλου Κοινωνική λειτουργό, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, από την Ερασμία Δασκαλάκη Παιδοψυχολόγο και από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «Αρετούσα», από την Ελένη Μπρεδάκη, Πρόεδρο του Ομίλου.

4

Εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι δράσεις στα πλαίσια της 16ήμερης Εκστρατείας της Περιφέρειας Κρήτης «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Τερματίσουμε τη Βία κατά των Γυναικών ΤΩΡΑ», για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την άρση των πολλαπλών διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και την επαύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, με ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, αύριο, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00-2:00μ.μ πρόκειται να πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο Αίθριο του Δημαρχείου Ηρακλείου (Λότζια).

3

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από την Ορχήστρα Κρουστών Δρόμου, οι «ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΟΙ». Στη συνέχεια, θα γίνουν ομιλίες από στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Ηρακλείου, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Ηράκλειο. Από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θα μιλήσουν η Ελένη Δερμιτζάκη, Διοικητικό Στέλεχος και η Γεωργία Τσαφή, Κοινωνική Λειτουργός, Μέλος της Ομάδας Διοίκησης Έργου του Ξενώνα, με τίτλο εισήγησης «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Ηρακλείου: Δομή Υποστήριξης Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας και Έμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων».

1-2

Από το Συμβουλευτικό Κέντρο θα μιλήσει η Έλενα Κονιδάκη, Νομικός του Κέντρου, με τίτλο εισήγησης: «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου: σκοπός και υπηρεσίες». Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν μουσικό-κινητικά, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Τριών Βαγιών και Ν. Αλικαρνασσού και τη Σχολή Χορού Ηρακλείου «Cadance». Επίσης, τα στελέχη της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και της ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θα διαμοιράσουν στο κοινό  ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό.

Οι αυριανές δράσεις θα κλείσουν με τη συμβολική υπογραφή άρθρων της «Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της «Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών», από τα παιδιά του ΚΔΑΠ Ν. Αλικαρνασσού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση