HomeΓΝΩΜΕΣ«Η αγάπη δεν είναι killer» του Μάριου Λεβέντη

«Η αγάπη δεν είναι killer» του Μάριου Λεβέντη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εικοσιένα και δεκατρείς. Μην τρομάζετε, αργεί ακόμα η συντέλεια. Η εντέλεια όμως είναι εδώ. Φοράει απρεπώς τα παντελόνια της πλεονεκτικής θέσης ισχύος και τακτοποιεί τα θύματά της καταλλήλως. Τώρα. Σήμερα. Στο εικοσιένα.

Γιατί ο εξουσιαστής και βασανιστής ζει για την εντέλεια. Ηδονίζεται από αυτή. Και μόλις του την αιφνιδιάσεις γίνεται βία και καταδίκη σου.  Γίνεται θανατική ποινή σου. Γιατί δεν υπάκουσες στα στερεότυπα που μια ζωή προστάζουν τις διαταραχές μιας πατριαρχικής κοινωνίας  – μιας εγκληματικής παθογένειας που σκοτώνει τα παιδιά της μάνας μας και την μάνα των παιδιών μας. Σκοτώνει τη γυναίκα επειδή είναι γυναίκα.

Εικοσιένα και δεκατρείς. Το έτος που μαυροφορέθηκε από τις μελανιές ανυπεράσπιστων γυναικών. Το έτος που ωρύεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κόβει το δέντρο της ανεκτικότητας απ’ τη ρίζα και ζητάει την αποδοχή. Την αποδοχή των βασανισμένων πλασμάτων αυτής της ζούγκλας – που στοιχειωδώς ευγενικά τον λέμε ακόμα κόσμο. Έναν κόσμο άνισο, που οφείλει να είναι ίσος, χωρίς να διαπράττει μίσος.

Αν το «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ» έπαυε να βρίσκει την ταυτότητά του σε διαλυμένα σώματα γυναικών, αν το  «τι θα πει ο κόσμος» αφόδευε στην ώρα του την γλιστρίδα που έφαγε, αν η «αγάπη» δεν ήταν πρόφαση της αποτρόπαιης και φρικτής δυστυχίας σας, σήμερα δεν θα θρηνούσαμε όλα τα κορίτσια της κοινωνίας μας, τις γυναίκες της ζωής μας. Τις «αγαπούσατε» μέχρι θανάτου γιατί ήσασταν οι δολοφόνοι τους.

Η αγάπη δεν είναι killer, γελοία υποκείμενα. Ούτε οι γυναίκες είναι αντικείμενα σας. Η αγάπη μας κρατάει ζωντανούς, δεν μας παραδίδει νεκρούς. Η αγάπη είναι αυτή που δαγκώνει το μαξιλάρι της δίπλα σας και τρέμει απ’ το φόβο. Είναι αυτή που ζηλεύετε παθολογικά. Είναι αυτή που θεωρείτε υποδεέστερη της μυϊκής σας δύναμης και της χαλάτε το πρόσωπο.

Η αγάπη τελικά δεν είναι για όλους. Η αγάπη συκοφαντείται. Γίνεται βία. Γίνεται Θάνατος. Γυναικοκτονία. Η αγάπη είναι όλα τα πρόσωπα που πήγαν απ’ τα χέρια σας. Είναι τα πρόσωπα που αργά η γρήγορα θα στοιχειώσουν το αντριλίκι σας. Η Νέμεσις είναι στο σπίτι σας. Στο πατρικό σας. Κι απόψε σας τιμωρεί. Γίνεται η μάνα που σκοτώσατε. Η μαγκιά σας πεθαίνει ορφανή.

Το κείμενο αποτελεί φόρο τιμής σε όλα τα κορίτσια  που υπέφεραν και θυσιαστήκαν στο βωμό της αγάπης των βασανιστών και δολοφόνων τους.

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση