HomePost ItΣημεία Προσυνεδριακής Ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο Ηράκλειο

Σημεία Προσυνεδριακής Ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο Ηράκλειο

Ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα το πρωί είχαμε πάει στο Αρκαλοχώρι. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Πλήρη επαναφορά του κράτους της ΕΡΕ, της διαφθοράς. Ακούσαμε τους κατοίκους και μόνο έτσι μάθαμε την αλήθεια. Μόνο για τα μπάζα χρειάζονται πόσα εκατομμύρια και το κράτος έχει δώσει μόλις 1,2 συνολικά για όλα.

Προχθές ήμασταν στη Βουλή να μιλήσουμε για την ακρίβεια και ο Πρωθυπουργός υποτίθεται ότι μοίρασε πλεόνασμα! Αυτή τη στιγμή τα στεγαστικά δάνεια μέχρι και στο Αρκαλοχώρι τρέχουν. Αυτό είναι το κοινωνικό πλεόνασμα του κ. Μητσοτάκη. Φτιάχνουν λοιπόν κάτι πολύ χειρότερο από την ΕΡΕ. Την Εθνική Ραντιέριδων Προσοδοφόρο Ένωση.

Έχουμε νέα Κυβέρνηση στη Γερμανία, όπου ο νέος Καγκελάριος εφάρμοζε λιτότητα, στέλνοντας παράλληλα τα εκεί ΜΑΤ στους διαμαρτυρόμενους. Το SPD ήταν αυτό που εισήγαγε τη λιτότητα, τις ελαστικές μορφές εργασίας, ακόμα και τη διαφθορά στη Γερμανία, που είναι ούτως ή άλλως στο μεδούλι της ΕΕ.

Δεν υπήρξε φορά που δεν έχασαν την ευκαιρία να μην μετατρέψουν την ΕΕ από καρτέλ συμφερόντων σε πραγματική Ένωση των λαών της Ευρώπης.

Όπως είπα και στη Βουλή προχθές, έχει δίκιο ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ, αυτή η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται. Εμείς ξεκινήσαμε ως κίνημα εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, σήμερα όμως στενεύουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια αυτά.

Ποτέ το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και το DiEM25 στην Ευρώπη, δεν ήταν τόσο απαραίτητα, όσο σήμερα. Δεν έχουμε καν φιλελεύθερη δημοκρατία πια στην Ευρώπη (βλ. Κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία), γιατί ο κόσμος έχει παραδώσει τα όπλα. Φτάνουν πια οι ήττες, η παράδοση και η συνθηκολόγηση.

Η Κυβέρνηση, η Μητσοτάκης Α.Ε., δεν χάνουν ευκαιρία, είναι απίστευτα αρπακτικά. Πρόκειται για το Κόμμα της Προγραμματικής Λεηλασίας, έχουν πρόγραμμα σε αυτό που κάνουν, πρέπει να τους δώσουμε συγχαρητήρια και να τους ανατρέψουμε. Ακόμα και η δήθεν Πράσινη μετάβαση, τα εξοπλιστικά με τις μίζες που πλασαρίστηκε ως δήθεν απεξάρτηση από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό το χρύσωμα του χαπιού στον Μακρόν για την AUKUS, όλα εξυπηρετούν αυτό το πρόγραμμα.

Το ίδιο και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που αυξάνουν μέχρι και την ώρα της πτήσης από την Αθήνα τη στιγμή που θα υποβαθμίσει και την ζωή της τοπικής κοινωνίας. Το ίδιο και ο ΒΟΑΚ, που στήνουν αντί για μεγάλο δίκτυο ηλεκτροκίνητου, υπερσύγχρονου τρένου. Τι θέσεις εργασίας δημιουργεί ένας αυτοκινητόδρομος όπου θα μπουν και διόδια. Και τι θα γίνει με ένα ηλεκτρικό τρένο σε συνδυασμό με το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου.

Αυτή που μας Κυβερνούν τα έχουν βρει με την ΤΕΡΝΑ, με τους Κοπελούζους και τους Βαρδινογιάννηδες, δεν θέλουν πραγματικά να γίνει κάτι σε αυτόν τον τόπο, ούτε για μια πραγματική πράσινη μετάβαση.

Όσον αφορά το κόμμα μας τώρα, είμαστε σε μια προσυνεδριακή φάση του κόμματος μας. Έχουμε ηθικά θεμέλια και ζητάμε από τον κόσμο να πάρει αυτό το κόμμα στα χέρια του. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που εισάγει και κληρωτούς στα όργανα του κόμματος, που σπάνε τους μηχανισμούς της εκλογής των οργάνων.

Είχαμε το πρώτο μέρος του 1ου Συνεδρίου μας τον Ιούνιο στη Δραπετσώνα, που αφορούσε τις θέσεις μας. Το δεύτερο μέρος, αυτού του συνεδρίου, θα μιλήσουμε για το ιδεολογικό στίγμα και κάποιες βασικές κινήσεις στρατηγικής.

Έχουμε αλλάξει απόψεις για σε βασικά ζητήματα: Η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζεται πια, χωρίς έντονη και συθέμελη ρήξη, γιατί η φτώχεια, η διαδικασία έξωσης των ανθρώπων από το σπίτι τους, αποτελούν σήμερα ένα γρανάζι αυτού του συστήματος. Ο κ. Τσίπρας έβαλε την βάση σε αυτά μετά από την συνθηκολόγηση του 2015. Χρειάζεται η ανάκτηση αυτής της δημοκρατικής κυριαρχίας από τον δήμο.

Τον Γενάρη θα αλλάξει ο λόγος μας όσον αφορά την ΕΕ, όπως απάντησα στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ στη Βουλή ότι συμφωνούμε πως η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται. Σε άλλα πράγματα διαφωνούμε, εμείς δεν επιλέγουμε ιμπεριαλισμό, όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι κακοί. Επιπλέον, εμείς δεν πιστεύουμε στην κηδεμόνευση του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος, πιστεύουμε στη συνδρομή τους. Ο Μαρξ είχε δίκιο ότι εχθρός είναι και το κεφάλαιο και το κράτος.

Για την Προοδευτική Διακυβέρνηση να απαντήσουμε γιατί έχουμε κουραστεί: ποτέ των ποτών. Για να δώσουμε το Ελληνικό στο Λάτση; Το ΜέΡΑ25 δεν θα κάνει ποτέ συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και με το ΚΙΝΑΛ φυσικά που ντρέπεται σήμερα μέχρι και για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εδώ δεν μας απάντησαν προχθές στη Βουλή αν θα επανεθνικοποιήσουν τη ΔΕΗ και δεν αμφισβητούν καν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ. Μη σώσουμε να κάνουμε Προοδευτική Διακυβέρνηση με αυτούς που λένε στην εργατική τάξη, ότι οι αυξήσεις που βλέπουν είναι μόνο 0,6% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση